Szerző: Koi Tamás

2022. június 2. 09:35

Távozik a Meta második embere

Csaknem másfél évtizednyi vezetői székben eltöltött időszak után otthagyja a Meta-t a cég második embere, Sheryl Sandberg, aki szinte a kezdetektől fogva Mark Zuckerberg egyik meghatározó háttéremberének számított.

Szerdán lemondott a cégnél betöltött operatív igazgatói posztjáról Sheryl Sandberg, aki a Meta Platforms, illetve a jogelőd Facebook fejlődését csaknem másfél évtizeden keresztül kísérte végig, támogatta aktívan. Sandberg Mark Zuckerberg egyik első számú bizalmasának számított a cégnél, pozícióját egy az egyben nem is veszi át a jövőben senki - közölte tegnap Zuckergerg.

Sandberg távozását a sajtó így máris egy korszak zárásaként értékeli, amire egyébként is jól rímel, hogy a Meta jelenleg épp egy jelentősnek tűnő átalakulási folyamaton megy keresztül, gyakorlatilag mindent egy lapra, a metaverzumra feltéve, fokozatosan háttérbe tolva azokat a tevékenységeket, területeket - így például a Sandberg nevével fémjelzett reklámmodellt -, melyekkel a céget korábban előszeretettel azonosították.

sandberg_zuck
Sheryl Sandberg és Mark Zuckerberg (fotó: Getty imageS)

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Meta-t ráadásul az elmúlt egy-két évben egy sor, jelentős presztízsveszteséget okozó ügyben is a nyilvánosság, vagy éppen kongresszusi vizsgálóbizottság, netán bíróság elé citálták. Így Sandberg vezetői ciklusa alatt tört ki többek között a Cambridge Analytica botrány, illetve a céget több erőszakos esemény (mint például a Capitolium tavaly januári ostroma) kapcsán is azzal vádolták, hogy nem tett meg minden tőle telhetőt az erőszak kibontakozásának elkerülésére. 

Tavaly egy egykori Facebook-alkalmazott, Frances Haugen több alkalommal is, eskü alatt vallva közölte, hogy egykori munkahelyén a profit mindenek fölött áll(t), a cég ezért nem üldözte megfelelő módon a gyűlöletbeszédet, az álhíreket, illetve nem védte meg a platformjait használó legfiatalabb felhasználókat a káros pszichológiai hatásoktól.

Sandberg a fenti ügyek kapcsán mindvégig szilárdan kitartott amellett, hogy a cégvezetés minden esetben tanult a hibákból, és megtette a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a jövőben hasonló esetek ne fordulhassanak elő. Jóllehet egy időben felröppentek olyan pletykák, hogy Sandberg és Zuckerberg viszonya megromlott, az operatív igazgatói poszt pedig jelentősen veszített erejéből, befolyásából, Sandberg ezt határozottan cáfolta, hozzátéve, hogy a sajtó véleménye szerint leginkább a nemek közti vélt vagy valós ellentétek miatt kapta fel a hírt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról