Szerző: Koi Tamás

2022. május 20. 12:10

A teljes angloszférában tiltólistán a Huawei és a ZTE

Kanada a hét közepén bejelentette, hogy nemzetbiztonsági okokból tiltólistára teszi a Huawei Technologies és a ZTE Technology mobilhálózati eszközeit, így ettől a két cégtől a jövőben nem vásárolhatnak majd hálózati berendezéseket a helyi szolgáltatók, a meglévő komponenseket pedig adott határidőig le kell selejtezniük a mobilcégeknek.

A kanadai kormány a Five Eyes szövetség (Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-Zéland, Egyesült Államok és Kanada) tagjai közül utolsóként arra készül, hogy tiltólistára tegye a kínai Huawei Technologies és a ZTE Technology mobilhálózati berendezéseit, mivel azok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az ország - és szövetségesei - számára. Bár Kanada mindkét tiltólistára helyezett cég számára marginális piacnak számít, diplomáciai szempontból mégis lehet jelentősége az esetnek, már csak abból adódóan is, hogy Kanadában tartották évekig házi őrizetben Meng Wan-csou -t, a Huawei pénzügyi vezetőjét, az alapító-tulajdonos lányát.

A döntés értelmében a kanadai mobilszolgáltatók legkésőbb 2024 júniusáig le kell szereljék hálózatukból az összes korábban telepített 5G-s berendezést, 2027 végére pedig ugyanezt kell tenniük a 4G-s hálózati elemekkel. A jelenlegi kormányzati álláspont szerint az eszközök selejtezése kapcsán felmerülő összes költséget a szolgáltatóknak kell állniuk.

huawei_photo

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A két legnagyobb kanadai mobilszolgáltató, a Bell és a Telus már jóval a tiltás előtt, 2020-ban úgy döntöttek, hogy inkább az Ericsson és a Nokia eszközeire építik 5G-s infrastruktúrájukat, jóllehet mindkét cég 4G-s hálózatának beszállítója volt korábban a Huawei. A kínai cég 2018 óta mintegy 700 millió dollár értékben adott el különféle mobilhálózati alkotóelemeket a kanadai szolgáltatóknak, az eszközök többsége a fenti két szolgáltatóhoz került. A kínai eszközök leszerelése kapcsán a szolgáltatók korábban állami támogatási keretet is kértek, ám végül ezt nem kapták meg a kanadai kormánytól.

Az észak-amerikai ország egyébként 2018-ban elsők között jelentette be, hogy felülvizsgálja a Huawei mobilhálózati berendezések használatából adódó biztonsági kockázatokat, végül a cég pénzügyi igazgatójának fogva tartása és kiadatása körüli diplomáciai huzavona több évvel elodázta a döntést.

Bár a két ország közti diplomáciai feszültség az ominózus ügy megoldásával (Meng hazaengedésével) számottevően oldódni látszott, Peking a kanadai kormány mostani döntését élesen bírálta, kiemelve, hogy Kanada az Egyesült Államokkal összejátszva próbálja nyomás alatt tartani a kínai vállalatokat.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.