:

Szerző: Koi Tamás

2021. november 12. 12:36

Az utolsó kiskaput is bezárta a Huawei előtt Biden

Bezárta az utolsó kiskaput is a kínai technológiai multik előtt Joe Biden, aki tegnap aláírta azt a törvényhozás által elsöprő többséggel jóváhagyott törvényt, mely megtiltja, hogy az illetékes amerikai hatóság bármilyen, az ország számára nemzetbiztonsági kockázatot jelentő gyártó által készített berendezés használatát vásárlását engedélyezze - akár privát pénzből.

Joe Biden amerikai elnök tegnap aláírta a Képviselőház és a Kongresszus elsöprő többsége által támogatott Secure Equipment Act nevű törvényt, mely az utolsó lehetőséget is elveszi a kínai technológiai multiktól, így elsősorban a Huawei Technologiestől, a Hikvision és Dahua IP-kameragyártóktól és a ZTE-től, hogy amerikai hálózatokba kerülhessen bármilyen berendezésük. 

Az Egyesült Államok feketelistáján szereplő cégeknek 2019. óta eleve nem volt könnyű dolguk, ha az országban működő távközlési cégek számára kívántak eladni bármit, az illetékes hatóság, a Federal Communications Commission (FCC) ugyanakkor külön kérvényre engedélyezhette az eszközök használatát - kizárólag abban az esetben, ha a beszerzésük során állami pénz nem kerül felhasználásra.

biden_signs

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Lényegében ez utóbbi kitételt változtatta meg a Secure Equipment Act, mely mostantól nem ad lehetőséget a hatóságoknak semmilyen licenc kiadására a feketelistán szereplő cégek részére, függetlenül attól, hogy az eszközöket milyen pénzből vásárolják és hol akarják felhasználni az Egyesült Államokon belül. 

Az FCC - mely 2019 óta csak a Huawei részére mintegy háromezer licenckérelmet hagyott jóvá - a nyáron saját hatáskörén belül már döntött arról, hogy a továbbiakban jelentős mértékben korlátozza az új engedélyek kiadását, illetve kész visszavonni korábban már kiosztott licenceket.

A hatáskör nem csak eszközökre, hanem konkrét szolgáltókra is kiterjed, múlt hónapban a szervezet ez alapján vonta vissza a China Telecom amerikai leányvállalatának működési engedélyét - szintén nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 14:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.