:

Szerző: Koi Tamás

2022. március 29. 13:43

A kármentés éve volt a tavalyi a Huawei számára

Egységesebbé, ugyanakkor kisebbé vált Kína legnagyobb techológiai óriása, a Huawei Technologies 2021-ben. Az év jóformán egyetlen igazán pozitív fejleménye a cég számára az volt, hogy visszakapta 2019-ben kanadai házi őrizetbe helyezett pénzügyi vezérigazható-helyettesét, Meng Wanzhou-t.

Nagyot esett tavaly a kínai Huawei Technologies forgalma, a cég ezzel együtt sikeresen átvészelte a 2021-es esztendőt, mely leginkább az Egyesült Államok által hozott szankciók, a koronavírus világjárvány és a félvezetőhiány negatív hatásainak kivédekezéséről szólt. A morált ezzel együtt javíthatta valamelyest, hogy kanadai házi őrizetéből hazatérhetett a Huawei alapítójának lánya, egyben a cég pénzügyi vezérigazgató-helyettese, Meng Wanzhou, aki az Egyesült Államok és a kínai cég konfrontációjának ikonikus arcává vált Kínában.

Bár a társaság kommunikációja szerint a Huawei stabilan működött tavaly, a helyzet a számok tükrében valójában egyáltalán nem tűnik rózsásnak, a vállalat ugyanis a legtöbb forgalmi szegmensben visszaesést volt kénytelen elkönyvelni a 2021-es évben. A társaság teljes árbevétele éves szinten 29%-kal 99,8 milliárd dollárra csökkent, amihez 17,8 milliárd dollárnyi kínai jüannak megfelelő profit társult.

Bár ez jelentős, csaknem 76%-ot elérő éves növekedésnek minősül, a Huawei szemérmesen hallgat arról, hogy a kiugró mértékű nettó profit számottevő részben annak a portfóliótisztítási folyamatnak köszönhető, melynek részeként a társaság több kisebb részleget és márkát értékesített - mind közül a legismertebb a Honor okostelefon-márka, mely így túlélhette az amerikai szankciókat.

meng_airchina
meng wanzhou-t ünneplő tömeg fogadja 2021 szeptemberében újra kínai földön (fotó: xinhua)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Huawei tavaly az egykor legnagyobb forgalmat generáló, az egyebek mellett okostelefonokat, noteszgépeket és más, elektronikai eszközöket gyártó fogyasztói üzletágának a létéért küzdött leginkább. A divízió forgalma egy év alatt csaknem megfeleződött (az árbevétel 74,1 milliárd dollárról 38,17 milliárd dollárra csökkent), miután az amerikai szankciók és a félvezetőhiány együttesen kirántották a szőnyeget a termékportfólió lába alól. A statisztikák alapján egyedül a viselhető okoseszköz- és az okosképernyős szegmensben volt tapasztalható éves szinten számottevő, 30 százalék feletti növekedés.

A fogyasztói mellett a távközlési üzletág árbevétele is visszaesett, igaz, távolról sem akkora mértékben. A Huawei mobilhálózati berendezései tavaly 44,15 milliárd dollár értékben keltek el, ami 5%-os csökkenés az egy évvel korábbi teljesítményhez képest. A vállalat idén már nem tette közzé a jelentésben, hogy hány országban, illetve összesen hány szolgáltatónál rendelkezik kereskedelmi 5G-s szerződéssel, míg az 5G-s ipari alkalmazásokról szóló megállapodásokat háromezerre taksálja a vállalat - e téren nem tapasztalható érdemi növekedés 2020-hoz képest. Az üzletág eredményét ugyanakkor az is befolyásolhatta,, hogy az új 5G-s létesítések tempója mostanra túl lehet a csúcson, legfőképpen Kínában, a Huawei honi piacán.

A tavalyi évben egyedül a Huawei Technologies vállalati (Enterprise) üzletága volt képes valamekkora forgalomnövekedést elérni: ez a divízió 16 milliárd dolláros árbevétellel zárta az évet, ami alig négy százalékos éves növekedésnek felel meg (a részleg 2020-ban még 23%-os pluszban volt).

A vállalat vezetése az éves jelentés közzétételét követően kiemelte, hogy idén is a jelentősen megtépázott okostelefonos részleg új pályára állítása lesz az egyik kiemelt fókusz, emellett a cég jelentős erőforrásokat öl a félvezetőipari fejlesztésekbe, jóllehet egyelőre nem világos, hogy az amerikaiak kezében lévő technológiai vívmányok nélkül miként és mikor tudja versenyképessé tenni saját félvezetőtechnológiáját a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.