Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 26. 12:12

Toptanácsadókat vet be az Apple az elégedetlen dolgozók ellen

Szakszervezetbe tömörülnének egy atlantai Apple Store dolgozói, akik az Amazon egyik raktárában alakult szerveződés által inspirálva próbálnak magasabb bért követelni munkaadójuktól. A cupertinói cég a Littler Mendelson tanácsadóinak segítségével próbálja letörni a törekvéseket.

Az atlantai Cumberland Mall bevásárlóközpontban található Apple Store dolgozói szakszervezeti szavazást kezdeményeztek annak érdekében, hogy az inflációt követő béremelést és jobb munkakörülményeket kényszerítsenek ki a vállalattól. Az üzlet 100 alkalmazottjának több mint 70 százaléka írta alá a szükséges meghatalmazást, jelezve, hogy támogatja a formális megalakulást.

A szervezkedést a Communications Workers of America (CWA) képviseli, akik egyben az Activision Blizzard első szakszervezetének képviselői is. Ha az alkalmazottak több mint 50 százaléka a szakszervezetbe tömörülésre szavaz az amerikai munkaügyi tanács (NLRB) hivatalos szavazásán, akkor az atlantai üzletben kezdhet el működni az Apple első kiskereskedelmi szakszervezete.

A dolgozók egységesen 30 dolláros minimumbért és plusz szabadnapokat szeretnének kiharcolni, továbbá szigorítanának az üzlet biztonsági protokollján (a kezdőfizetés jelenleg 20 dollár óránként, azaz kb. hétezer forint). A The Verge-nek nyilatkozó egyik névtelenségét kérő kiskereskedelmi dolgozó szerint bár az Apple úgy állítja be magát, mint aki nyitott a visszajelzésekre, semmit nem cselekszik, és hatalmasak a fizetésbeli különbségek a bolton belül.

apple_store_dolgozok

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Apple a munkaügyi és foglalkoztatási perekben jártas Littler Mendelson ügyvédi iroda szakértőit kérte fel az atlantai üzletben dolgozókkal szemben. Bár a cupertinóiak egyelőre hivatalos nem kommunikáltak semmilyen állásfoglalást a szakszervezeti összefogással kapcsolatban, a lépés meglehetősen jelzésértékű – vélhetően ellenezni fogják a jobb munkakörülményekre és magasabb fizetésre irányuló törekvéseket, ezzel pedig lényegében nem meglepően ugyanúgy reagálnak, mint ahogy hasonló helyzetben azt a többi nagyobb vállalat teszi.

A Starbucks első szakszervezete tavaly decemberben alakult meg, azóta kilenc másik kávézóban szavaztak még többségében igennel az önszerveződésre. A kávézóláncot szintén a Littler Mendelson képviselte, ahogy 2014-ben a McDonald’s-t is. A The Verge birtokába jutott belsős útmutató szerint az ügyvédi iroda egyenes iránymutatásokkal szolgál arról a megbízó cégeknek, mit és mit ne tegyenek a dolgozók eltántorítására, beleértve, hogyan szólítsák fel őket a „nemmel” való szavazásra, és tiltsák meg a szakszervezeteket támogató tájékoztatók terjesztését. A kézikönyv kifejti, hogy a vállalatok akár meg is tilthatják a szerveződést, ha az munkaidőben történik. A Littler abban is segít, miként ismerhetik fel időben a clgek a szerveződésre utaló jeleket.

Valami elkezdődött


A munkahelyi feltételek miatt korábban élesen kritizált Amazon Staten Island-i dolgozói hónap elején szavazták meg, hogy szakszervezetet alapítanak, ami a kereskedelmi óriás történetében az első sikeres önszerveződési kísérlet. Egyben szimbolikus mozzanat is, hiszen az USA második, a világ harmadik legnagyobb nem állami kézben lévő munkáltatójáról van szó. Az Amazon Labor Union (ALU) szervezet megalakulását megelőző szavazás során 2654-en szavaztak igennel, 2131-en nemmel a tömörülés mellett.

Az ALU nyolc követelést fogalmazott meg, többek közt a részmunkaidősök munkaóra-korlátozásának megszüntetését, a munkába járási lehetőségek fejlesztését, a munkahelyi balesetkor járó fizetett szabadnapot, a bérek inflációkövető emelését. Az Amazon egyébként hírhedt a szakszervezet-letörési akcióiról, minden eszközével igyekszik meggátolni a hírhedten rossz munkakörülmények és alacsony bérek ellen szerveződő dolgozói törekvéseket.

AZ USA-ban évi több száz millió dolláros forgalmat generálnak azok a tanácsadó cégek, amelyek az önszerveződés letörésében segítik a nagyvállalatokat, az Amazon körülbelül 3,4 millió dollárt költött ilyen szolgáltatásokra a tavalyi év során az amerikai munkaügyi minisztérium szerint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról