Szerző: Koi Tamás

2022. február 3. 13:58

Pert nyert az Apple, nincs gond az iPhone-ok vízállóságával

Az Apple győzelmével ért véget az a bíróság előtti fogyasztói jogvita, melyben az iPhone-ok vízállósága, illetve az azzal kapcsolatos gyártói állítások kerültek a célkeresztbe.

Az Apple, mint alperes javára ítélt az illetékes kerületi bíró abban a csoportos keresetben, melyet több magánszemély azért indított a cupertinói cég ellen, mivel az állításuk szerint megtéveszti a fogyasztókat az iPhone okostelefonok vízállósági paramétereinek feltüntetése során. 

A tavaly tavasszal indult perben a felperesek azt kifogásolták, hogy az Apple jótállási feltételei további feltételeket is támasztanak az IP-védelem (vagyis a víz- és porállóság) kapcsán, így például kizáró ok lehet a térítésmentesen végzett javítási kérelem során, ha a készüléket sós vízbe, illetve klóros vízbe, azaz tengervízbe vagy medence vízébe ejtették.

iphone_water

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A beadvány szerint emellett legalábbis problémás az Apple azon javaslata, mely arról szól, hogy folyadékszennyezés (pl. ha kávé vagy narancslé ömlik a telefonra) esetén folyó vízzel kell lemosni a készüléket - különösen annak fényében, hogy a telefon belsejében lévő folyadékjelző plomba ilyen esetben könnyen elszíneződhet, amire hivatkozva azonnal megtagadja gyakorlatilag mindegyik cég a gyártó költségére elvégzett javítást.

A per elsőfokú ítéletében a bíróság ugyanakkor nem látta megalapozottnak a panaszt, mivel a felperesek nem tudtak egyetlen olyan iPhone-t sem bemutatni az igazságszolgáltatásnak, melyet bizonyíthatóan úgy ért vízkár, ahogy az Apple állításai szerint nem érhetett volna.

A bíróság emellett arra sem talált bizonyítékot, hogy az Apple szándékosan félrevezette volna vásárlóit az iPhone okostelefonok vízállósági paramétereinek feltüntetése során, így a felperesek vásárlással kapcsolatos döntését sem befolyásolhatták fals állítások.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról