Szerző: Koi Tamás

2021. november 26. 13:33

Tiltakozások árnyékában tart Black Friday-t az Amazon

Európa-szerte kifejezetten feszült hangulatban telik az idei év legnagyobb árengedményekkel kecsegtető akciós napja az Amazonnál.

Az idei legnagyobb akciók, egyben legforgalmasabb nap mellett a legnagyobb tiltakozási hullámmal is kénytelen szembesülni az Amazon Európában. Péntek reggel - a Black Friday akciós időszak kezdetén - klímaaktivisták összesen 15 európai logisztikai központot vontak blokád alá, a szakszervezetek emellett dolgozói sztrájkot is hirdettek Németországban, Franciaországban és Olaszországban egyaránt. 

A Nagy-Britanniában, Németországban és Hollandiában zajló tiltakozásokat az Extinction Rebellion nevű csoport szervezi, mely szerint a Black Friday-hez hasonló akciók olyan mértékű túlfogyasztásra ösztönöznek, melyek nem egyeztethetők össze az élhető jövővel. A szervezet szerint az Amazon önmagában nagyobb széndioxid-kibocsátásért felelős, mint egy közepes méretű ország - a cég egyébként 2040-re tűzte ki célul a karbonsemleges működést.

amazon_boxes

A tüntetők mellett a különféle kereskedelmi szövetségek és szakszervezetek is titlakozásra szólítottak fel a Black Friday napján, részben a logisztikai láncban dolgozók rendkívül alacsony bérére, részben az Amazon adóelkerülési praktikáira felhívva a figyelmet. A felhívásra Németországban 2500-an léptek sztrájkba, de munkabeszüntetéseket tartanak a dolgozók Franciaországban és Olaszországban is.

A Black Friday akciós nap, illetve akciós időszak ellen az utóbbi években folyamatosan erősödő hangokkal együtt a kereskedelem ebben a periódusban rendre túlszárnyalja a megelőző éves forgalmat - különösen igaz ez az e-kereskedelmi szektor szereplőire, melyek a koronavírus világjárvány hatására egyébként is jelentős mértékben meg tudtak erősödni az elmúlt másfél, két évben.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról