Szerző: Koi Tamás

2022. április 4. 11:47

Üzleti megoldás a 3G-s sunsetre: a CAT-M

Elsők között kapcsolta be Magyarországon a Vodafone egy az LTE szabványhoz tartozó új vezeték nélküli kommunikációs technológiát, mely megoldást jelenthet egyes, a 3G-s lekapcsolás által érzékenyen érintett cégek kényszerű átállására.

A Vodafone Magyarország a lehető legjobb időzítéssel, a magyarországi 3G-s lekapcsolási kampány finisében közölte, “elsők között” indította el országos CAT-M hálózatát. Az LTE szabványcsaládba tartozó rendszer hagyományosan a gépek közti kommunikációs célokra használható, az eddigi, csekély sávszélességű, és az eszközök mozgását korlátozottan támogató megoldások hiányosságait kiküszöbölve. 

A CAT-M hálózat ugyanúgy, ahogy a NarrowBand IoT (NB-IoT) egy új, modern, alacsony fogyasztású mobil hálózat, melynek egyik legfontosabb előnye NarrowBand-hez képest, hogy képes a bázisállomások közötti mozgást megszakítás nélkül kezelni. 

tavfelugyelet
egy távfelügyeleti szolgáltatás diszpécsere

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az alacsony áramfelvétel mellett működő rendszer ezzel mozgó eszközöket is tud követni, például járműveket vagy olyan tárgyakat, melyeknek nincs áramforrása, így nyomon követhetjük, hogy nem mozgatják vagy lopják el az adott eszközt, továbbá a jármű mozgás közbeni adatkommunikációjára is lehetőséget kínál. A CAT-M további előnye, hogy relatív olcsó eszközöket igényel, melyek a 4G alapú eszközökhöz képest jellemzően fele annyiba kerülnek.

Szintén jó megoldás lehet a CAT-M azon üzleti felhasználóknak, akik hangalapú adattovábbítási technológiát használnak vagy fontos nekik, hogy alkalmanként telefonálni is tudjanak, ugyanis a CAT-M a legtöbb M2M-célú, keskenysávú rendszerekkel ellentétben a hangalapú adatátvitelt is támogatja. Az elméletileg akár 1 Mbps sávszélességet elérő adatkapcsolatnak köszönhetően a CAT-M-mel emellett akár nagyobb adatcsomagok is továbbíthatók, ami a hálózaton keresztüli eszközszoftver-frissítést is gördülékenyebbé, gyorsabbá teszi.

A CAT-M és az NB-IoT éppúgy az LTE Rel 13 szabvány részeként láthattak napvilágot 2016-ban, vagyis egyáltalán nem számítanak új technológiának, felhasználási területük ugyanakkor alapvetően eltérő lehet. Míg az NB-IoT technológiát elsősorban sűrű szenzorhálózatokhoz használják a lassú, legfeljebb 66 kpbs feltöltési sebesség és a több másodperces késleltetés miatt, addig a CAT-M már akár a viselhető eszközök, riasztórendszerek, illetve autóriasztók, flottakövető rendszerek hálózatba kötésére is alkalmas lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról