Szerző: Koi Tamás

2019. augusztus 05. 11:09:00

A Vodafone-nál is indul az NB-IoT kereskedelmi üzeme

A Magyar Telekom és az Antenna Hungária után a Vodafone Magyarország is elindította a kifejezetten gépek, azokon belül is legfőképpen a kis adatcsomagokat továbbító szenzorok számára fenntartott vezeték nélküli hálózatát.

A Magyar Telekom mellett immár a Vodafone Magyarországnál is elérhető kereskedelmi szolgáltatásként a gépek, illetve elsősorban szenzorok számára létrehozott NB-IoT (NarrowBand-IoT) hálózat. A Vodafone Csoport - akárcsak riválisa, a Deutsche Telekom - csoportszinten fejleszti a hagyományos mobilszolgáltatástól több szempontból különböző, ám azzal mégis számos hasonlóságot mutató rendszert, melynek tíz európai országgal együtt része a magyarországi leányvállalatnál bekapcsolt hálózat.

Az IoT szolgáltatási hátteret tekintve magát hazánkban és globálisan piacvezetőként aposztrofáló Vodafone augusztus végéig országszerte 2000 bázisállomáson kapcsolja be az NB-IoT háttérrendszereket, az eszközök az állomások számából kiindulva vélhetően ugyanúgy a B8-as (E-GSM) és a B20-as (800 MHz-es digitális hozadék) sávon kommunikálnak, mint a Magyar Telekom esetében. Mivel a hálózat cellánként akár 10 ezer eszközt is képes kiszolgálni, ezért az ügyfelek (önkormányzatok, állami és magánkézben lévő vállalatok) sűrű szenzorhálózat üzemeltetésére tudják leghatékonyabban felhasználni a technológiát.

parkoloszenzor
Parkolószenzor egy mélygarázsban

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel.

Ilyen szenzorhálózat üzemelhet a mezőgazdaságban, az időjárás-előrejelzésben, a különféle logisztikai háttérfolyamatoknál, a közlekedésben vagy egyéb, városüzemeltetési területen. A Vodafone láthatóan leginkább ezen a területen aktív, így külön említést tesz a Budapest belvárosában és Székesfehérváron tesztjelleggel működő okos parkolási megoldásról - a szolgáltatás kereskedelmi indulását követően Budapest V. kerületében 1500, hálózatba kötött parkolószenzort helyeznek majd el a szolgáltató ígérete szerint. A Vodafone a szolgáltatás megismerését egy bármilyen vállalkozás számára elérhető tesztcsomaggal igyekszik segíteni. 

A Vodafone mellett hazánkban a Magyar Telekom és az Antenna Hungária is kínál kifejezetten gépek (szenzorok) csatlakozására alkalmas vezeték nélküli adathálózati hozzáférést. Az Antenna Hungária a mobilszolgáltatóktól eltérően a nem licencelt spektrumot használó LoRaWAN technológiára alapozza saját hálózatát, melyhez szintén gründolt már pilot projekteket az állami kézben lévő szolgáltató, mind az okos mérés, mind az okos parkolás területén.

A LoRaWAN hálózatokhoz csatlakozó eszközök esetében az NB-IoT rendszerekkel ellentétben nem szükséges külön eszközönkénti (e-)SIM, ez a rendszer ugyanakkor kisebb sávszélességet és hosszabb válaszidőt biztosít az NB-IoT-vel összehasonlítva.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 29. 10:18

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.