:

Szerző: Koi Tamás

2022. február 18. 09:19

Késve érkeznek az Intel asztali GPU-i

Az előzetes tervekhez képest csak némi csúszással kerülhetnek a boltokba az Intel első, diszkrét GPU-t tartalmazó asztali videokártyái.

Az Intel mindenkinek köszöni a türelmet, aki a cég tavaly bejelentett, Arc nevű diszkrét GPU-ira várt, illetve vár, egyeseknek azonban úgy tűnik, még tovább kell várniuk - derül ki a társaság befektetői tájékoztatásából. A cég eredetileg az idei első negyedévben tervezte az Nvidia és az AMD termékeit kihívó dedikált grafikus gyorsítók piacra dobását, az asztali PC-kbe szerelt változatok megjelenésére azonban csak a második negyedévben kerülhet sor, míg a munkaállomásokba passzoló változatok csak az év második felében érkezhetnek meg.

Az Intel a kezdetektől fogva jelezte, hogy több évre előre tervez az Arc termékvonallal. Az első generációs termékeket Alchemist kódnéven fejleszti az Intel, amelyet a Battlemage, Celestial, illetve Druid követhet a következő években, vélhetően 2026-2027-ig bezárólag.

alchemist

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cég első GPU-iról a mai napig nem állnak rendelkezésre pontos részletek, a vállalat mindössze annyit közölt a tavaly augusztusi bemutató során, hogy a csúcsmodell képes lesz élvezhető minőségben az olyan AAA címeket, mint a Metro Exodus, a Crysis Remastered, vagy épp a Forza Horizon 4.

A cég a tegnap közzétett befektetői tájékoztatóban egy az Arc GPU-khoz kapcsolódó új szolgáltatást is megemlített érintőlegesen. A Project Endgame névre keresztelt rendszerről egyelőre semmilyen konkrét részletet nem közöltek, a rövid leírásból ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy az Intel Arc GPU-k kapacitása a felhőből is bérelhető lesz akár egy olyan felhős játékplatformmal egybegyúrva, mint az Nvidia GeForce Now vagy a Goole Stadia.

A chipgyártó egyúttal bejelentette, hogy megkezdte a harmadik generációs Arc GPU-k (Celestial) architekturális tervezését - a most piacra kerülő első generáció az Alchemist, a jelenleg már javában készülő második generáció pedig a Battlemage kódnevet kapta. A Celestial az elképzelések szerint már kifejezetten a grafikus gyorsítók high-end szegmensében küzdenek meg az Nvidia és az AMD aktuális csúcskategóriás megoldásaival.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.