Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 20. 11:59

Tessék-lássék GPU-kat jelentett be az Nvidia

Három új, elsősorban notebookokba szánt videókártyát jelentett be az Nvidia, amelyek ugyanakkor már csak valamikor jövő tavasszal kerülnek piacra.

A korábbi pletykáknak megfelelően új, a belépőszintre és a középkategória legaljára pozícionált GPU-kat jelentett be az Nvidia: a GeForce MX550 és MX570 mellé furcsa szerzetként a GeForce RTX 2050 társul. Bár a piacra nagyon ráférne minden használható, illetve nem utolsó sorban megfizethető termék, a szóban forgó videókártyákat sajnos egyhamar nem lehet majd megvásárolni, a tervezőcég ugyanis jövő év tavaszára ígéri széles körű elérhetőségüket.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A három, egyelőre csak papíron létező termék közül tehát az RTX 2050 a legérdekesebb. Bár a típusszám alapján arra lehetne következtetni, hogy a december elején bemutatott RTX 2060-hoz hasonlóan ismét egy több éves, a Turing sorozatba tartozó GPU-t élesztett újra az Nvidia, jelen esetben nem ez a helyzet.

gef2050

Az RTX 2050 ugyanis a cég aktuális legújabb, Ampere architektúrára épül, a NYÁK-on a GA107 kódnevű grafikus processzorral. Ezzel az RTX 3050 és RTX 2050 specifikáció nagyrészt megegyeznek, egyetlen fontos eltéréssel: mindkét videókártya 2048 darab CUDA magot és 4 gigabájt GDDR6 memóriát kínál, a 2050-es ugyanakkor 128 helyett csak 64 bites memóriabuszt alkalmaz, amely 112 GB/s-ra felezi a sávszélességet, minden bizonnyal jelentős hatást gyakorolva a megjelenítés sebességére.

A GeForce MX550 és MX570 specifikációit egyelőre nem árulta el az Nvidia, így jelenleg mindössze annyit tudni, hogy előbbi a korábbi generáció TU117-es GPU-jára épül, szemben az MX570-nel, ami az RTX 2050-hez hasonlóan a GA107-et alkalmazza, egyelőre ismeretlen paraméterek mellett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról