Szerző: Koi Tamás

2022. február 14. 11:25

Jön az Intel bányász-célprocesszora

A Bitcoin-bányászattal járó egyik legégetőbb problémát hivatott megoldani az Intel legújabb fejlesztésű célprocesszora, melyet kifejezetten kriptobányászatra optimalizált a chipgyártó.

A kriptobányászat óriási energiaigénye egyre égetőbb problémát jelent nem csak a bányászfarm-üzemeltetőknek, hanem az energiacégeknek is - többnyire az energiafogyasztással összefüggő környezetterhelésből kifolyólag, de előfordult már, hogy egy-egy lokális áramkimaradásért valamilyen formában a kriptobányász-tevékenység volt felelős. Az Intel most erre a problémára kíván megoldást nyújtani legújabb, rendkívül energiahatékony célprocesszorával.

A cég által csak blokklánc-gyorsítóként emlegetett processzor a vállalat elképzelései szerint a felvett teljesítmény viszonylatában akár ezerszer nagyobb számítási teljesítményt nyújthat majd a hagyományos, többnyire GPU-k által végzett SHA-256 alapú számításokhoz képest.

intel_blockchain_accelerator

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az Intel koncepciója nem teljesen új, hiszen az Nvidia jelenleg is rendelkezik kifejezetten kriptobányászathoz dedikált megoldással (Crypto Mining Processor, azaz CMP) - igaz ezek felépítése közel áll a bányászathoz használt videokártyákéhoz, illetve disztribúciójuk is a videokártya-gyártókon keresztül történik.

Az Intel egyelőre nem tett közzé semmilyen technológiai részletet az újonnan érkező célhardverrel kapcsolatban, melynek koncepcióját vélhetően a hétvégén kezdődő Nemzetközi Félvezetőipari Konferencia keretén belül mutatják majd be a nagyközönségnek.

A technológia iránt ugyanakkor máris érdeklődik két iparági nagyágyú, az egyik a Bitcoin-bányászatra specializálódott GRIID Infrastructures, a másik a Twitter egykori alapítójának tulajdonában lévő Block (korábban Square).

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról