:

Szerző: Koi Tamás

2022. február 14. 11:25

Jön az Intel bányász-célprocesszora

A Bitcoin-bányászattal járó egyik legégetőbb problémát hivatott megoldani az Intel legújabb fejlesztésű célprocesszora, melyet kifejezetten kriptobányászatra optimalizált a chipgyártó.

A kriptobányászat óriási energiaigénye egyre égetőbb problémát jelent nem csak a bányászfarm-üzemeltetőknek, hanem az energiacégeknek is - többnyire az energiafogyasztással összefüggő környezetterhelésből kifolyólag, de előfordult már, hogy egy-egy lokális áramkimaradásért valamilyen formában a kriptobányász-tevékenység volt felelős. Az Intel most erre a problémára kíván megoldást nyújtani legújabb, rendkívül energiahatékony célprocesszorával.

A cég által csak blokklánc-gyorsítóként emlegetett processzor a vállalat elképzelései szerint a felvett teljesítmény viszonylatában akár ezerszer nagyobb számítási teljesítményt nyújthat majd a hagyományos, többnyire GPU-k által végzett SHA-256 alapú számításokhoz képest.

intel_blockchain_accelerator

ATRO - új szemléletmód a robotikában (x)

A moduláris rendszerrel bármilyen alkalmazáshoz összeállítható a megfelelő robotkinematika.

ATRO - új szemléletmód a robotikában (x) A moduláris rendszerrel bármilyen alkalmazáshoz összeállítható a megfelelő robotkinematika.

Az Intel koncepciója nem teljesen új, hiszen az Nvidia jelenleg is rendelkezik kifejezetten kriptobányászathoz dedikált megoldással (Crypto Mining Processor, azaz CMP) - igaz ezek felépítése közel áll a bányászathoz használt videokártyákéhoz, illetve disztribúciójuk is a videokártya-gyártókon keresztül történik.

Az Intel egyelőre nem tett közzé semmilyen technológiai részletet az újonnan érkező célhardverrel kapcsolatban, melynek koncepcióját vélhetően a hétvégén kezdődő Nemzetközi Félvezetőipari Konferencia keretén belül mutatják majd be a nagyközönségnek.

A technológia iránt ugyanakkor máris érdeklődik két iparági nagyágyú, az egyik a Bitcoin-bányászatra specializálódott GRIID Infrastructures, a másik a Twitter egykori alapítójának tulajdonában lévő Block (korábban Square).

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.

a címlapról