Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 17. 10:23

Intel Arc néven jönnek a chipgyártó videókártyái

A piacképes termékeknél pár hónappal hamarabb készült el az Intel videókártyáihoz főzött marketinges szósz. Az egyes VGA-k a szokatlanul rövid Arc márkanév alá sorakoznak majd be jövő év első negyedévétől kezdve.

Az angol Arc (magyarul: ív, körív) szóra alapozó marketingstratégia több évre tervez. Az első generációs termékeket Alchemist kódnéven fejleszti az Intel, amelyet a Battlemage, Celestial, illetve Druid követhet a következő években, vélhetően 2026-2027-ig bezárólag. Az Alchemist valamikor a jövő év első negyedévében jelenik meg. A videókártyák hivatalos bejelentését valószínűleg a január eleji CES-re tartogatja az Intel, a piacra kerülés pedig az ezt követő hetekben történhet majd meg.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ennek megfelelően a chipgyártó nem árult el túl sok részletet a GPU-król, amelyeken még az utolsó simításokat végzik a fejlesztők. Annyi már bizonyos, hogy a kártyák rendelkeznek majd hardveres ray tracing támogatással és gépi tanuláson alapuló super sampling képességgel. Utóbbi tökéletesítéséhez még az Nvidia egyik neves mérnökét, Anton Kaplanyant is elcsábította az Intel, aki oroszlánrészt vállalat a GeForce-oknál megismert DLSS elkészítésében. A játékosoknak szánt videókártyák természetesen támogatják majd a DirectX 12 Ultimate (DX12U) API-t, valamint a Windows 11-et is.

01:32
 

First Look: Intel Arc High Performance Graphics Gameplay | Intel Gaming

Még több videó

A kártyák teljesítményéről egyelőre nem árult el konkrétumot az Intel. A vállalat mindössze annyit közölt, hogy a csúcsmodell képes lesz élvezhető minőségben az olyan AAA címeket, mint a Metro Exodus, a Crysis Remastered, vagy épp a Forza Horizon 4. A közzétett bemutatóban ehhez WQHD, vagyis 1440p felbontást használt az Intel.

Tavaszi pletykák szerint a csúcsmodellnek számító, eddig Xe-HPG DG2 kódneven futott fejlesztés egy 512 darab végrehajtóegységgel rendelkező, 2,2 GHz-es órajelű GPU-val érkezhet, amelyhez 16 gigabájt GDDR6 memória társul 256 bites buszon keresztül. Mindez 250-300 wattos fogyasztási keretbe férhet bele, a kiszivárgott mintapéldányon ugyanis egy 8 és egy 6 tűs tápcsatlakozó található, amellyel maximum 300 wattos disszipáció szolgálható ki. Érdekesség, hogy a GPU a TSMC 7 vagy 6 nanométeres gyártósorán készül, a konkurens AMD és Nvidia (egyes) grafikus egységeihez hasonlóan.

Amennyiben a pletykák helytállóak, az Intel egy erős VGA-val térhet vissza a játékosok piacára, amely a bányászláz sokadvirágzása miatt hosszú hónapok óta ki van éhezve a megfizethető termékekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról