Szerző: Koi Tamás

2022. február 9. 09:30

Nem, a Meta nem fenyegetőzik az európai kivonulással

A Meta (korábban Facebook) kedden határozottan cáfolta, hogy szolgáltatásainak elérhetőségét megszüntetné az Európai Unióban, a cég ugyanakkor ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy egy új, minden érintett fél számára megfelelő transzatlanti adatcsere-egyezmény mielőbbi létrehozása elemi érdeke a vállalkozásoknak és kormányoknak egyaránt.

Szó sincs arról, hogy azzal fenyegetőznénk, hogy otthagyjuk Európát! - ez a legfontosabb mondanivalója a Meta európai térségért felelős vezetője, Markus Reinich blogposztjának, mely egyben a cég hivatalos reakciója is azokra a múlt heti sajtómegjelenésekre, melyek azt állították, hogy a vállalat az EU-USA transzatlanti adatcsere-egyezmény körül kialakult bizonytalan helyzetre válaszul megszüntetné bizonyos szolgáltatásait Európában.

A fentiekkel kapcsolatos találgatások és spekulációk azután láttak napvilágot, hogy a Meta az egy héttel ezelőtt közzétett negyedik negyedéves üzleti jelentésében a cég közép- és hosszútávú működésére ható negatív faktorok közt említette, hogy az érvényes transzatlanti adatcsere-egyezmény hiányában kialakult jogbizonytalanság veszélyt jelenthet a Meta egyes szolgáltatásainak, így különösen a Facebook és az Instagram európai működésére.

meta_walking

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az állampolgárok személyes adatait érintő, az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió közti adatcsere-folyamatok évek óta rendezetlenek, de legalábbis meglehetősen hézagosan szabályozottak.

Az Európai Unió Bírósága magánbeadvány alapján korábban két adatcsere-egyezményt is érvénytelenített: a 2015-ben elkaszált Safe Harbour-ral és a 2020-ban hatályon kívül helyezett Privacy Shielddel lényegében ugyanaz volt a probléma, azaz a két térség eltérő jogrendje és jogértelmezése révén nem tudták garantálni, hogy az uniós állampolgárok személyes adatait a nemzetközösség sztenderdjeinek megfelelően kezelik a tengerentúlon.

A Meta ráadásul mindkét esetben érintett volt, a beadványok ugyanis éppen a cég adatkezelési gyakorlatán keresztül levezetve tárták fel a bíróság számára a jogsértő állapotot.

A Meta-hoz hasonló globális multik és szolgáltatók számára ugyanakkor hosszú távon a működési kereteket pontosan meghatározó jogi környezetre van szükség - hívta fel a figyelmet a blogposztban Reinich, aki hozzátette, a cég számos más európai és nemzetközi nagyvállalattal karöltve reméli, hogy a törvényalkotók mielőbb meg tudnak egyezni a Privacy Shield helyébe lépő jogi keretrendszer részleteiről.

A múlt heti médiamegjelenések utáni tűzoltás kevéssé meglepő annak tükrében, hogy a Meta esetleges kivonulása kapcsán több politikus is kifejtette határozott véleményét az ügyben, többnyire azt hangoztatva, hogy a cég nem zsarolhatja meg Európát, hozzátéve, hogy a kontinens jól meglenne a Facebook és az Instagram nélkül is.

a címlapról