Szerző: Koi Tamás

2021. november 16. 11:11

Kollektíven rettegnek a magyarok az 5G-től a Facebookon

Érdekes kutatási részeredményt tett közzé a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az 5G-s hálózatok egészségügyi kockázataival kapcsolatos vélekedésekről, félelmekről és az ezzel kapcsolatos tájékozódásról, tájékozottságról. A kép meglehetősen lehangoló - az álhíreknek többnyire kritika nélkül bedőlünk, a közösségi oldalakon pedig csak megerősödnek a tévhitek.

Egy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megrendelésére készült tavalyi, álhírekkel és a netezők tájékozódási szokásaival foglalkozó kutatás kitért az egyik legnépszerűbb konteó-táptalajt nyújtó, ötödik generációs (5G-s) mobilinternettel kapcsolatos várakozásokra is. A szervezet az eredmények ismertetése során kiemelte, hogy mint minden új technológiához, ehhez is számos félelem és tévhit társul, és bár a tudományos bizonyítékok, kutatások ezt nem támasztják alá, sok helyen olvashatunk, hallhatunk az 5G-eszközök keltettette sugárzás vélt súlyos egészségkárosító hatásáról.

A kutatás alapján a 16 éves vagy idősebb internetezők nagy többsége – 87 százaléka – találkozott az 5G kifejezéssel. 57 százalékuk az új technológia esetleges egészségügyi hatásairól is hallott, leginkább a közösségi oldalakon vagy a hírportálokon. Közülük 40 százalék vélte a technológiát súlyosan egészségkárosítónak, míg akik nem találkoztak az egészségügyi hatásokról szóló információkkal, azoknál az aggodalmat osztók aránya jelentősen kevesebb: 21 százalék volt.

stop5g

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Azok, akik az 5G egészségügyi hatásairól a mobilszolgáltatók honlapjáról értesültek, sokkal inkább bíztak a technológiában. Az 5G egészségügyi hatásairól hallók 31 százaléka próbált utánajárni az információk hitelességének. Legtöbben a cikk forrásait vagy a szerzőt ellenőrizték, egy szakértő blogján néztek utána a témának, esetleg egy ismerősük véleményét kérték ki.

A különböző ellenőrzési módok azonban eltérő eredményekkel jártak. Sok esetben az utánajárás nemhogy csökkentette, de inkább megerősítette a megalapozatlan félelmeket - derül ki a kutatásból. Azok körében, akik az információt egy közösségi oldalon vitatták meg ismerőseikkel, vagy azt a témával foglalkozó csoport „buborékjában” ellenőrizték, az 5G-vel kapcsolatos félelem erősödött. E válaszadók több mint fele osztotta a tévhiteket.

A cikkek szerzőjének létezését, szakértelmét ellenőrzők és a hatóság hivatalos oldalát felkereső internetezők közül többen utasították el az 5G-vel kapcsolatos egészségügyi tévhitet – 44-44 százalékos arányban –, mint akik a közösségi média tematikus csoportjaihoz (37 százalék) vagy a közösségi oldalakon az ismerőseikhez (31 százalék) fordultak segítségért.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról