Szerző: Koi Tamás

2021. június 16. 11:19

Egymillióval nő az 5G-s elérések száma naponta

Továbbra is egyfajta önbeteljesítő jóslatként lehet tekinteni az 5G-s hálózatok globális terjeszkedésére, az Ericsson legfrissebb tanulmánya szerint idén átlépheti az 580 milliót az új generációs hálózatot használó előfizetők száma, ugyanakkor a svéd cég ismételten Európa lemaradására hívja fel a figyelmet.

Naponta egymillióval nő a világban az 5G előfizetések száma, így az év végére a 2020 végi 220 millió után már 580 millió felhasználó csatlakozhat a legújabb generációs mobilhálózatra – derül ki az Ericsson Mobility Report legfrissebb kiadásából. Az Ericsson szerint a világjárvány dacára az 5G jóval gyorsabb ütemben terjed, mint korábban a ma uralkodó 4G technológia: a jelenlegi fejlődési ütem mellett várhatóan 2 teljes évvel hamarabb lépi át majd a bűvös egymilliárdos felhasználói számot ez a technológia, mint elődje.

Az 5G elterjedésének üteme ugyanakkor a kutatások alapján nem egyenletesen oszlik meg a világban. A legtöbb 5G előfizetés Ázsiában van (190 millió), ebből csak Kínában 173 millió, de Dél-Koreában és Japánban is dinamikus a növekedés. Ugyanígy Észak-Amerikában, azon belül is leginkább az Egyesült Államokban, ahol 14 millió 5G előfizetőt számoltak 2020 végén.

ericsson_mobility_report_2106_region
forrás: ericsson

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

Európában ezzel szemben – elsősorban a több országban is elhalasztott frekvenciatender döntések miatt – a teljes kontinensen mindössze 8 millió 5G előfizetést tartanak nyilván, és a növekedés üteme is lassabb. Az 5G aránya az összes előfizetésen belül itt mindössze 1%, amiben nemcsak Kelet-Ázsia (9%) és Észak-Amerika (4%), hanem az Öböl-menti államok (2%) is előrébb járnak.

Európát nyugati és keleti régióra lebontva a különbség még szembeötlőbbé válik. Míg a prognózis szerint Nyugat-Európa 2026-ra behozza lemaradását, addig Kelet-Európában öt év múlva is a 4G lesz az abszolút domináns technológia. Az Ericsson ugyan igyekszik időről-időre különféle gazdasági megtérülési mutatókkal alátámasztani az 5G-s fejlesztések létjogosultságát, illetve konkrét hasznát, a technológia térnyerésében kulcsszerepet játszó operátorok láthatóan még ott sem sietik el az építkezést, ahol egyébként már lezajlottak az említett frekvenciatenderek.

Hasonló helyzet tapasztalható Magyarországon is, ahol a kormány kezdetben felkarolta az 5G-s technológiaváltást, majd kiderült, hogy hazánk mégsem lesz 5G-s bezzegország, a korábban belengetett 5G-s stratégia pedig azóta sem készült el a kormányon belüli nézetkülönbségek miatt. 

Nem feltétlenül segíti elő a bővülést a pandémia sem, mely a lakossági és üzleti felhasználókat egyaránt költségoptimalizálásra, költségcsökkentésre sarkallja, így még ha 5G-s telefonra is vált egy ügyfél, korántsem biztos, hogy az 5G-s elérésért fizetendő prémiumot meg tudja vagy akarja fizetni. 

Végül, de nem utolsósorban az építkezést hátráltatja a beszállítói piac két, Európában jelentős ügyfélbázissal rendelkező kínai szereplője, a Huawei Technologies és a ZTE Technology körüli bizonytalanság - az Egyesült Államok szankciói és korlátozásai miatt legalábbis kérdéses, hogy erre a két cégre hosszú távon lehet-e építeni, ez pedig különösen azokat az operátorokat hozza nehéz helyzetbe, akik 4G-s és korábbi generációs hálózataikat is e két szereplő eszközeire építették.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról