Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 16. 13:05

Az Európai Unió Bírósága dönthet az NMHH kontra Digi ügyben

Az Európai Unió Bíróságától kért előzetes döntéshozatalt a Fővárosi Törvényszék abban a peres ügyben, mely a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavaly lezárult 5G-s aukciójának eredményét támadja.

Az uniós jogrendnek megfelelő előzetes döntéshozatalra kérte fel a Fővárosi Törvényszék az Európai Unió Bíróságát abban a peres ügyben, melyben a Digi Távközlési Kft. anyacége, a Digi Communications NV. azt kérte a bíróságtól, hogy helyezze hatályon kívül a magyar hírközlésszabályozó szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2019-es 5G-s aukcióját lezáró, 2020. április 1-jén kelt határozatát. A jogi eljárás(ok) részletei a Digi anyacégének múlt pénteken közzétett második negyedéves beszámolójában olvashatók.

Az aukcióról 2019. őszén kizárt Digi, illetve annak fent nevezett anyacége két jogi eljárást indított az ügyben. Az első a hatóság nyilvántartásba vételről szóló határozatát támadta, mely kimondta, hogy a négy jelentkező közül a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország licitálhat az eljáráson, a Digi anyacége viszont nem.

digi_hq_vaci
a digi székháza a váci úton (forrás: digi)

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Ez a kifogás végül az összes magyar peres jogorvoslati fórumon elbukott, miután idén februárban a Kúria helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét, mely kimondta, hogy az NMHH jogszerűen zárta ki a külföldi céget az aukcióról. A cég a Kúria ítélete ellen azóta két alkotmányjogi panaszt is benyújtott, a második elbírálása jelenleg is folyamatban van.

A Digi mindemellett 2020. április 16-án megtámadta az NMHH 5G-s aukcióját lezáró határozatot szintén a Fővárosi Törvényszéknél. Az ügy első meghallgatását idén január 13-án tartották, ahol az NMHH oldalán érdekeltként csatlakozott a perhez a Magyar Telekom is, mint a hatósági árverés egyik nyertese.

A bíróság a koronavírus-járványra hivatkozva a március 31-re kitűzött újabb meghallgatást elhalasztotta, és közölte a felperessel, hogy további meghallgatások nélkül fogja meghozni ítéletét. 

Mivel egy ponton felmerült, hogy a Digi Communications NV nem is támadhatja meg a hatóság árverést lezáró határozatát (mivel annak nem címzettje), ezért a cég április 6-án beadványt nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez az ügyben, mely május 18-án megállította az eljárást és előzetes döntéshozatali kérelemmel fordult az Európai Unió Bíróságához (CJEU).

A CJEU július 21-én küldte meg az erről szóló értesítőt a feleknek, akiknek az értesítéstől számítva két hónapjuk és tíz napjuk van arra, hogy megküldjék észrevételeiket a bíróság részére. 

A fenti döntéshozatali eljárás függvényében a Digi Communications NV.-nek maradhat még némi reménye arra, hogy az aukció végeredményét a bíróság megsemmisíti és/vagy kártérítésre kötelezi a hatóságot, illetve a magyar államot, amennyiben az ügyben megállapítást nyer, hogy jogszerűtlen eljárás eredményeként hozott a magyar mobilpiac működésére, illetve a piac összetételére, a piaci szereplők jövőbeni erőviszonyára jelentős hatást gyakorló döntést.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

3

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 08:13

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.