Szerző: Koi Tamás

2020. november 13. 14:12

Rendkívüli: nem indul a Digi az NMHH idei frekvenciaárverésén

Nem indul a negyedik hazai mobilszolgáltató, a Digi Távközlési Kft. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idei frekvenciaárverésén, mely hosszú ideig az egyetlen olyan frekvenciaértékesítési eljárás, ahol a szolgáltatók az alapszolgáltatás nyújtásához használható spektrumhoz juthatnak.

Nem adta be a jelentkezését a Digi Távközlési Kft. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) idén ősszel indult frekvenciaértékesítési eljárására, derül ki a társaság péntek délután közzétett nyilatkozatából. Az eljáráson a 900 és az 1800 MHz-es frekvenciasávok 2022-ben felszabaduló blokkjait bocsátják majd kalapács alá, a spektrumért így jó eséllyel csak a három nagy piaci szereplő, a sávok jelenlegi használói, a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország versenyez majd.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által közzétett, a spektrum használatára vonatkozó frekvencia aukció olyan diszkriminatív kritériumokat tartalmazott, amelyek ellehetetlenítették a DIGI részvételét a tenderben. A DIGI elküldte észrevételeit a Hatóságnak, melyben a vállalat kérte a kritériumok hazai és európai szabályozás olyan alapelveivel való összehangolását, mint az átláthatóság, objektivitás, arányosság elve, és a verseny előmozdítása, melyek mind az ügyfelek érdekeit mind pedig a távközlési piac fejlődését szolgálják.

Azonban – dacára a vállalat erőfeszítéséinek – a tender végleges kiírásánál a DIGI észrevételeit nem vették figyelembe, ezzel lehetetlenné téve annak indulását.

-áll a Digi által kiadott közleményben.

digi_hq_vaci
a digi budapesti székháza (fotó: digi)

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szolgáltató alighanem a kiírási dokumentációba került több olyan összeférhetetlenségi feltételre utal nyilatkozatában, melyekről a HWSW korábban már beszámolt, így többek közt szerepelt a kizáró okok közt, hogy az eljárást megelőző 24 hónapban nem kaphatott a jelentkező magyar versenyhatóságtól a vállalkozások összefonódására vonatkozó jogszabályok megsértésével kapcsolatos elmarasztaló határozatot.

Ezt a Digi az Invitel felvásárlása kapcsán 2018. november 14-én hozott GVH-határozat miatt bukhatta el, ez kimondta ugyanis, hogy a szolgáltató félrevezette a hatóságot az összeolvadással kapcsolatos adatszolgáltatás során. Másrészről a hatóság azt is előírta, hogy a jelentkezőnek minimum három év, mobil rádiótelefon-hálózat üzemeltetésében szerzett gyakorlattal kell rendelkeznie, a tesztszolgáltatását 2019. májusában indító Digi viszont nyilvánvalóan nem felelt meg ennek a kritériumnak.

A Digi számára azzal, hogy nem juthat újabb frekvencialicencekhez a hatóság soron következő árverésén, lényegében minden lehetősége elszállt arra vonatkozóan, hogy mobilhálózatának lefedettségét és kapacitását a következő időszakban érdemben, jelentősen növelje. A szolgáltató jelenleg is a 2014-es frekvenciaértékesítési eljáráson elnyert egyetlen, 5 MHz széles duplex blokkon nyújt szolgáltatást az 1800 MHz-es sávban, ebből 3 MHz LTE-szolgáltatásra, 2 MHz GSM hangszolgáltatásra van allokálva.

A szolgáltató közölte, hálózatát az "előfizetők támogatásának tudatában" a továbbiakban is fejleszti majd - a cég aukcióval kapcsolatos petíciója éppen a napokban érte el a százezer támogatót. A Digi anyacége, a Digi Communications N.V. ma kiadott üzleti jelentése szerint a harmadik negyedév végén 164 ezer mobilos ügyfele volt a magyar leánycégnek.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról