Szerző: Koi Tamás

2020. november 13. 14:12

Rendkívüli: nem indul a Digi az NMHH idei frekvenciaárverésén

Nem indul a negyedik hazai mobilszolgáltató, a Digi Távközlési Kft. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idei frekvenciaárverésén, mely hosszú ideig az egyetlen olyan frekvenciaértékesítési eljárás, ahol a szolgáltatók az alapszolgáltatás nyújtásához használható spektrumhoz juthatnak.

HIRDETÉS

Nem adta be a jelentkezését a Digi Távközlési Kft. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) idén ősszel indult frekvenciaértékesítési eljárására, derül ki a társaság péntek délután közzétett nyilatkozatából. Az eljáráson a 900 és az 1800 MHz-es frekvenciasávok 2022-ben felszabaduló blokkjait bocsátják majd kalapács alá, a spektrumért így jó eséllyel csak a három nagy piaci szereplő, a sávok jelenlegi használói, a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország versenyez majd.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által közzétett, a spektrum használatára vonatkozó frekvencia aukció olyan diszkriminatív kritériumokat tartalmazott, amelyek ellehetetlenítették a DIGI részvételét a tenderben. A DIGI elküldte észrevételeit a Hatóságnak, melyben a vállalat kérte a kritériumok hazai és európai szabályozás olyan alapelveivel való összehangolását, mint az átláthatóság, objektivitás, arányosság elve, és a verseny előmozdítása, melyek mind az ügyfelek érdekeit mind pedig a távközlési piac fejlődését szolgálják.

Azonban – dacára a vállalat erőfeszítéséinek – a tender végleges kiírásánál a DIGI észrevételeit nem vették figyelembe, ezzel lehetetlenné téve annak indulását.

-áll a Digi által kiadott közleményben.

digi_hq_vaci
a digi budapesti székháza (fotó: digi)

Miért érdemes belevágnod az első hazai FinOps képzésbe?

Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni a május 18-án induló az online tanfolyamon.

Miért érdemes belevágnod az első hazai FinOps képzésbe? Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni a május 18-án induló az online tanfolyamon.

A szolgáltató alighanem a kiírási dokumentációba került több olyan összeférhetetlenségi feltételre utal nyilatkozatában, melyekről a HWSW korábban már beszámolt, így többek közt szerepelt a kizáró okok közt, hogy az eljárást megelőző 24 hónapban nem kaphatott a jelentkező magyar versenyhatóságtól a vállalkozások összefonódására vonatkozó jogszabályok megsértésével kapcsolatos elmarasztaló határozatot.

Ezt a Digi az Invitel felvásárlása kapcsán 2018. november 14-én hozott GVH-határozat miatt bukhatta el, ez kimondta ugyanis, hogy a szolgáltató félrevezette a hatóságot az összeolvadással kapcsolatos adatszolgáltatás során. Másrészről a hatóság azt is előírta, hogy a jelentkezőnek minimum három év, mobil rádiótelefon-hálózat üzemeltetésében szerzett gyakorlattal kell rendelkeznie, a tesztszolgáltatását 2019. májusában indító Digi viszont nyilvánvalóan nem felelt meg ennek a kritériumnak.

A Digi számára azzal, hogy nem juthat újabb frekvencialicencekhez a hatóság soron következő árverésén, lényegében minden lehetősége elszállt arra vonatkozóan, hogy mobilhálózatának lefedettségét és kapacitását a következő időszakban érdemben, jelentősen növelje. A szolgáltató jelenleg is a 2014-es frekvenciaértékesítési eljáráson elnyert egyetlen, 5 MHz széles duplex blokkon nyújt szolgáltatást az 1800 MHz-es sávban, ebből 3 MHz LTE-szolgáltatásra, 2 MHz GSM hangszolgáltatásra van allokálva.

A szolgáltató közölte, hálózatát az "előfizetők támogatásának tudatában" a továbbiakban is fejleszti majd - a cég aukcióval kapcsolatos petíciója éppen a napokban érte el a százezer támogatót. A Digi anyacége, a Digi Communications N.V. ma kiadott üzleti jelentése szerint a harmadik negyedév végén 164 ezer mobilos ügyfele volt a magyar leánycégnek.

Május 17-én, kedden "Bevezetés az Ansible alapú automatizációba" címmel online képzést indít a HWSW, ezért most összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni ezen a tanfolyamon.

:
a címlapról

Hirdetés

Miért érdemes belevágnod az első hazai FinOps képzésbe?

2022. május 16. 06:32

Május 18-án, szerdán "FinOps, avagy a felhős költségoptimalizálás alapjai" címmel online képzést indít a HWSW, ezért most összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni ezen a tanfolyamon.