Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 19. 10:43

Kormányzati hátszéllel készül az orosz RISC-V processzor

Kína után az Oroszország is saját processzorokra térne át kormányzati és oktatási rendszereiben. A RISC-V utasításarchitektúrára épülő chipet a Syntacore tervezi, amely 2025-re fejezheti be a projektet.

A chip mögött az orosz állam által támogatott Rostec konglomerátum áll, amely elsősorban különféle hadászati és technológiai befektetésekben érdekelt. A Rostec a szerverekre szakosodott Yadrót, illetve a chiptervezéssel foglalkozó Syntacore-t kérte fel az processzor megtervezésére.

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A projekt mintegy 30 milliárd rubelt, azaz átszámítva nagyjából 400 millió dollárt emészt majd fel, amely összeg kétharmadát a Rostec, egyharmadát pedig az orosz kormány fedezi. A tervek szerint a chip mintegy 60 000 rendszer alapjául szolgál majd. Első körben az Oktatási és Tudományügyi Minisztérium és az Egészségügyi Minisztérium kaphatja meg a processzorra épülő rendszereket.

rostec

A processzor a nyílt specifikációt használó RISC-V utasításarchitektúrára épül, amelyre szabadon (azaz ingyen) építhetők különböző processzordizájnok. Ezt kihasználva egy nyolcmagos chipet rakna össze a Syntacore, amelynek órajele a hírek szerint 2 GHz lesz. A lapkát 12 nanométeres csíkszélességre tervezik, amely alapján a GlobalFoundries és a TSMC is végezheti majd a gyártást.

Az alapvető paraméterek alapján viszonylag gyenge teljesítményt sejtet a jövendőbeli processzor, habár az órajel még könnyen változhat. A felhasználási terület alapján vélhetően leginkább adminisztratív munkákhoz alkalmazzák majd a chipet, amely minden bizonnyal valamilyen Linux alapú operációs rendszert futtathat majd.

Oroszországban már korábban is voltak ígéretesnek tűnő processzorfejlesztési projektek, köztük a legendás Elbrus, amelynek fejlesztőcsapatát 2004-ben pont az Intel vette meg. A vezető tervező, az örmény származású Borisz Babajan korábban a létező legmagasabb műszaki-tudományos pozíciót ("fellow") kapta meg az Intelnél.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 29. 05:53

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!