Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 19. 10:43

Kormányzati hátszéllel készül az orosz RISC-V processzor

Kína után az Oroszország is saját processzorokra térne át kormányzati és oktatási rendszereiben. A RISC-V utasításarchitektúrára épülő chipet a Syntacore tervezi, amely 2025-re fejezheti be a projektet.

A chip mögött az orosz állam által támogatott Rostec konglomerátum áll, amely elsősorban különféle hadászati és technológiai befektetésekben érdekelt. A Rostec a szerverekre szakosodott Yadrót, illetve a chiptervezéssel foglalkozó Syntacore-t kérte fel az processzor megtervezésére.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A projekt mintegy 30 milliárd rubelt, azaz átszámítva nagyjából 400 millió dollárt emészt majd fel, amely összeg kétharmadát a Rostec, egyharmadát pedig az orosz kormány fedezi. A tervek szerint a chip mintegy 60 000 rendszer alapjául szolgál majd. Első körben az Oktatási és Tudományügyi Minisztérium és az Egészségügyi Minisztérium kaphatja meg a processzorra épülő rendszereket.

rostec

A processzor a nyílt specifikációt használó RISC-V utasításarchitektúrára épül, amelyre szabadon (azaz ingyen) építhetők különböző processzordizájnok. Ezt kihasználva egy nyolcmagos chipet rakna össze a Syntacore, amelynek órajele a hírek szerint 2 GHz lesz. A lapkát 12 nanométeres csíkszélességre tervezik, amely alapján a GlobalFoundries és a TSMC is végezheti majd a gyártást.

Az alapvető paraméterek alapján viszonylag gyenge teljesítményt sejtet a jövendőbeli processzor, habár az órajel még könnyen változhat. A felhasználási terület alapján vélhetően leginkább adminisztratív munkákhoz alkalmazzák majd a chipet, amely minden bizonnyal valamilyen Linux alapú operációs rendszert futtathat majd.

Oroszországban már korábban is voltak ígéretesnek tűnő processzorfejlesztési projektek, köztük a legendás Elbrus, amelynek fejlesztőcsapatát 2004-ben pont az Intel vette meg. A vezető tervező, az örmény származású Borisz Babajan korábban a létező legmagasabb műszaki-tudományos pozíciót ("fellow") kapta meg az Intelnél.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról