Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 19. 10:43

Kormányzati hátszéllel készül az orosz RISC-V processzor

Kína után az Oroszország is saját processzorokra térne át kormányzati és oktatási rendszereiben. A RISC-V utasításarchitektúrára épülő chipet a Syntacore tervezi, amely 2025-re fejezheti be a projektet.

A chip mögött az orosz állam által támogatott Rostec konglomerátum áll, amely elsősorban különféle hadászati és technológiai befektetésekben érdekelt. A Rostec a szerverekre szakosodott Yadrót, illetve a chiptervezéssel foglalkozó Syntacore-t kérte fel az processzor megtervezésére.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

A projekt mintegy 30 milliárd rubelt, azaz átszámítva nagyjából 400 millió dollárt emészt majd fel, amely összeg kétharmadát a Rostec, egyharmadát pedig az orosz kormány fedezi. A tervek szerint a chip mintegy 60 000 rendszer alapjául szolgál majd. Első körben az Oktatási és Tudományügyi Minisztérium és az Egészségügyi Minisztérium kaphatja meg a processzorra épülő rendszereket.

rostec

A processzor a nyílt specifikációt használó RISC-V utasításarchitektúrára épül, amelyre szabadon (azaz ingyen) építhetők különböző processzordizájnok. Ezt kihasználva egy nyolcmagos chipet rakna össze a Syntacore, amelynek órajele a hírek szerint 2 GHz lesz. A lapkát 12 nanométeres csíkszélességre tervezik, amely alapján a GlobalFoundries és a TSMC is végezheti majd a gyártást.

Az alapvető paraméterek alapján viszonylag gyenge teljesítményt sejtet a jövendőbeli processzor, habár az órajel még könnyen változhat. A felhasználási terület alapján vélhetően leginkább adminisztratív munkákhoz alkalmazzák majd a chipet, amely minden bizonnyal valamilyen Linux alapú operációs rendszert futtathat majd.

Oroszországban már korábban is voltak ígéretesnek tűnő processzorfejlesztési projektek, köztük a legendás Elbrus, amelynek fejlesztőcsapatát 2004-ben pont az Intel vette meg. A vezető tervező, az örmény származású Borisz Babajan korábban a létező legmagasabb műszaki-tudományos pozíciót ("fellow") kapta meg az Intelnél.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

9

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 17. 13:48

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.