Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 28. 13:35

Újabb orosz processzor a láthatáron, MIPS magokkal

Hamarosan újabb orosz processzor jöhet a nemrég bejelentett Elbrus-4C lapka mellé: a Baikal-T1 névre hallgató chip MIPS magokra épít, fogyasztása pedig kevesebb mint 5 watt. A processzor a kommunikációs eszközök piacát célozza.

Az elmúlt hetek során egyre komolyabb kommunikációs offenzívát indított Oroszország, amelyben saját processzor fejlesztésére irányuló ambícióit igyekszik fényezni. Az oroszok a nemrég bejelentett asztali és szerverprocesszor után most alacsony fogyasztású lapkáik terén is hallattak magukról.

Az Elbrus-4C-t követően most a szintén orosz fejlesztésű Baikal-T1 lapkáról érkeztek hírek, ezúttal az Imagination Technoglogies-től. Az orosz chip eszerint a cég processzormagjait használja majd, (ellentétben a korábbi, ARM-ot emlegető feltételezésekkel). A lapka egész pontosan a kétmagos MIPS P5600 Warrior konstrukcióra épül, 1,2 gigahertzre állított magokkal, valamint két darab gigabites és egy 10 gigabites Ethernet, valamint 6 gigabites SATA, DDR3 és PCIe 3.0 vezérlő támogatással is kiegészül. A (valószínűleg TSMC-féle) 28 nanométeres eljárással készülő lapka fogyasztása kevesebb mint 5 watt.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Akárcsak a korábban tárgyalt Elbrus-4C lapka, egyelőre a Baikal-T1 is messze áll a jelenlegi csúcstól - ami a 32 bites magokból is jól látható. Az Imagination Technologies ezt a problémát az Enhanced Virtual Addressing, illetve Extended Physical Addressing technológiákkal igyekszik foltozgatni. Nem titok, hogy Oroszország elsősorban a potenciális biztonsági rések, illetve szándékosan elhelyezett backdoorok veszélye miatt fogott saját megoldások kifejlesztésébe, szemben a nyugaton domináns x86-os, illetve ARM-ra épülő lapkákkal.

Egyre szorosabb együttműködés a MIPS-szel

A MIPS nem most keltette fel először az oroszok figyelmét, az ELVEES nevű orosz félvezetőgyártó is nemrég jelentette be, hogy az Imagination Technologies-szel közösen fejleszt termékeket, amelyeket kifejezetten a videoanalitika piacára szán. A gyártó a felhasználási területek között említi az okos biztonsági kamerákat, illetve okosautókat is, amelyek a ADAS (Advanced Driver Assistance System) vezetéssegítő rendszereikben vehetik hasznát a chipeknek.

Az EELVES várhatóan Semantic Video Processing Platformja mögé állítja majd a technológiát. Hogy pontosan milyen processzorokról van szó, egyelőre nem tudni, a cégek közleménye szerint mindenesetre 28 nanométeres eljárással készült eszközöket használnak majd. Az orosz cég licencelte továbbá az Imagination Technologies PowerVR Vision IP Platformját, 32 és 64 bites MIPS CPU-kat, illetve a vállalat egyes RPU-it is, a vezeték nélküli kapcsolatokhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról