Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 15. 14:34

Tovább drágulhatnak az SSD-k

A TrendForce friss kutatása szerint az idei harmadik negyedében is folytatódik a NAND-flash chipek áremelkedése, amely természetesen az SSD-k árcédulájára is hatással lesz.

A piackutató szerint bár a távol-keleti régióban és Indiában visszaesett a NAND-ra épülő konzumer termékek iránti kereslet, mindez még édeskevésnek bizonyult ahhoz, hogy a piac valamiféle komolyabb mérséklődést érezzen. A TrendForce elemzése megjegyzi, hogy a szezonális csúcs közeledése ugyancsak az áremelkedés mellett szól, amelynek mértéke átlagosan 5-10 százalékos lehet. Bár utóbbi érték megegyezik az előző, vagyis a második negyedévben regisztrált értékkel, a különféle nagyobb célpiacokra szánt chipek áremelkedésének mértéke eltér a korábbitól.

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Az elsősorban különféle személyi számítógépekbe szánt NAND-ok ára például egy hajszállal kisebb, 3-8 százalékos növekedést produkált, szemben a második negyedéves 5-10 százalékkal. A folytatólagos áremelkedés mögött a notebookok iránti kimagasló igény áll. A mobil PC-k döntő többségét már SSD-vel szállítják, így nem csoda, hogy a termékek eladása számottevően befolyásolja a NAND chipek árát. A TrendForce szerint a meghajtók árát egy másik főkomponens, a vezérlő is befolyásolja, amelyből a kiugró kereslet miatt jelenleg ugyancsak korlátozott az ellátás.

nands

A kliensekbe szánt chipekkel szemben a nagyvállalati, azaz szerveres és tárolós komponensek ára lényegesen nagyobb mértékben nőhet: míg a második negyedévben 0-5, addig az aktuális harmadik negyedévben akár 15 százalékos is lehet az áremelkedés. A jelentős ugrás egyik oka, hogy az elmúlt 2-3 negyedévben látott készletkorrekció után a nagy piaci szereplők ismét nagy tételben kezdték el felvásárolni a NAND chipeket. A szóban forgó vállalatok jelenleg csupán 4-5 hétre elegendő raktárkészlettel rendelkeznek, amely szűkösnek tekinthető. A nagyvállalati termékek iránti keresletre rátesz egy lapáttal az Intel közelmúltban bemutatott Ice Lake kódnevű szerverprocesszora, a platformcsere ugyanis jellemzően új SSD-k beszerzését is jelenti.

A legkisebb, 0-5 százalékos mértékben az okostelefonkhoz készített NAND-ok, illetve UFS háttértárak ára nőhet. Ennek egyik oka, hogy távol-keleti régió okostelefonos eladásai a vártnál alacsonyabbak, köszönhetően a járvány egy újabb hullámának. Ezt ugyanakkor kompenzálja a közelgő szezonális csúcs, mely mögött elsősorban az Apple áll. A cupertinói vállalat már építi a raktárkészletet az ősszel bemutatkozó iPhone 13-as készülékek gyártásához.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 00:12

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!