Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 15. 14:34

Tovább drágulhatnak az SSD-k

A TrendForce friss kutatása szerint az idei harmadik negyedében is folytatódik a NAND-flash chipek áremelkedése, amely természetesen az SSD-k árcédulájára is hatással lesz.

A piackutató szerint bár a távol-keleti régióban és Indiában visszaesett a NAND-ra épülő konzumer termékek iránti kereslet, mindez még édeskevésnek bizonyult ahhoz, hogy a piac valamiféle komolyabb mérséklődést érezzen. A TrendForce elemzése megjegyzi, hogy a szezonális csúcs közeledése ugyancsak az áremelkedés mellett szól, amelynek mértéke átlagosan 5-10 százalékos lehet. Bár utóbbi érték megegyezik az előző, vagyis a második negyedévben regisztrált értékkel, a különféle nagyobb célpiacokra szánt chipek áremelkedésének mértéke eltér a korábbitól.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Az elsősorban különféle személyi számítógépekbe szánt NAND-ok ára például egy hajszállal kisebb, 3-8 százalékos növekedést produkált, szemben a második negyedéves 5-10 százalékkal. A folytatólagos áremelkedés mögött a notebookok iránti kimagasló igény áll. A mobil PC-k döntő többségét már SSD-vel szállítják, így nem csoda, hogy a termékek eladása számottevően befolyásolja a NAND chipek árát. A TrendForce szerint a meghajtók árát egy másik főkomponens, a vezérlő is befolyásolja, amelyből a kiugró kereslet miatt jelenleg ugyancsak korlátozott az ellátás.

nands

A kliensekbe szánt chipekkel szemben a nagyvállalati, azaz szerveres és tárolós komponensek ára lényegesen nagyobb mértékben nőhet: míg a második negyedévben 0-5, addig az aktuális harmadik negyedévben akár 15 százalékos is lehet az áremelkedés. A jelentős ugrás egyik oka, hogy az elmúlt 2-3 negyedévben látott készletkorrekció után a nagy piaci szereplők ismét nagy tételben kezdték el felvásárolni a NAND chipeket. A szóban forgó vállalatok jelenleg csupán 4-5 hétre elegendő raktárkészlettel rendelkeznek, amely szűkösnek tekinthető. A nagyvállalati termékek iránti keresletre rátesz egy lapáttal az Intel közelmúltban bemutatott Ice Lake kódnevű szerverprocesszora, a platformcsere ugyanis jellemzően új SSD-k beszerzését is jelenti.

A legkisebb, 0-5 százalékos mértékben az okostelefonkhoz készített NAND-ok, illetve UFS háttértárak ára nőhet. Ennek egyik oka, hogy távol-keleti régió okostelefonos eladásai a vártnál alacsonyabbak, köszönhetően a járvány egy újabb hullámának. Ezt ugyanakkor kompenzálja a közelgő szezonális csúcs, mely mögött elsősorban az Apple áll. A cupertinói vállalat már építi a raktárkészletet az ősszel bemutatkozó iPhone 13-as készülékek gyártásához.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 24. 11:27

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.