Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 7. 10:57

A Backblaze szerint az SSD-k megbízhatóbbak a HDD-knél

A különc tárhelyszolgáltató közölte legfrissebb statisztikáját, amely már az SSD-k és a merevlemezek megbízhatósága közötti eltérést is pedzegeti.

Számottevő különbségek lehetnek az SSD-k és a merevlemezek tartósságát tekintve, szűrhetjük le a Backblaze által publikált első negyedéves felmérés eredményeiből. A cég a szóban forgó három hónapban összesen több, mint 172 000 darab konzumer meghajtóval (főként merevlemezzel) rendelkezett adatközpontjában, ezek működtetése során szerzett adatokból született meg a szokásos jelentés. A vállalat először tett közzé SSD-kre vonatkozó adatokat is, habár a flash-alapú meghajtók egyelőre csak egy apró szeletét teszik ki a teljes, sok tízezer drive-ból álló tárolós palettának.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Backblaze egyelőre mindössze 1518 darab SSD-t futtat adatközpontjában, amelyekből az év első három hónapjában mindössze kettő ment tönkre, a telepítésük napjától számítva pedig összesen nyolc, ami fél százalék körüli meghibásodási rátát jelent. A teljes képhez hozzátartozik, hogy szolgáltató által működtetett SSD-k átlagéletkora még csak alig 13 hónap, szemben az összehasonlítási alapként használt merevlemezek közel 50 hónapjával.

A merevlemezes referenciacsomag 1669 darab drive-ból állt, 152 131 napos összesített üzemidőt adva. Ez idő alatt összesen 44 HDD ment tönkre, amely 10,56 százalékos meghibásodási mutatót jelent. A teljes, 2013 áprilisa óta rögzített adatok valamelyest jobb fényben tüntetik fel a mechanikus meghajtókat: közel nyolc év és 3,38 millió kumulált üzemóra során 556 drive adta be a kulcsot, 6 százalékos hibaarányt produkálva.

bblaze

Tisztán a Backblaze adatközpontjában működő 171 919 darab merevlemezt tekintve 0,85 százalékos meghibásodást regisztrált a cég az év első negyedévében. Az érték egyébként kifejezetten kedvező, korábban ennek már dupláját is láthattuk. Pusztán az AFR (Annualized Failure Rate) mutatót nézve a Seagate egy 10 és 14 terabájtos modellje produkálta a legrosszabb, 2 százalék felett eredményt, habár ez rendre csak 6 és 9 darab elhullott drive-ot eredményezett.

Adatközpont olcsó diszkekből

A Backblaze tudatos stratégiája, hogy jellemzően egyszerű(bb), konzumer merevlemezekből építi fel adatközpontját. A cég szolgáltatásainak kedvező ára mellett ennek köszönhető az időről-időre megjelenő statisztika is, amely némi rálátást nyújt az egyes márkák és modellek megbízhatóságára. Érdekes lesz követni, hogy a jövőben mennyi SSD kerül a cég adatközpontjába, illetve ezek megbízhatósága idővel hogyan alakul a merevlemezekéhez képest.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról