Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 4. 11:39

A nagyvállalati SSD-k és tárolórendszerek ára is megugrik

A szerverek mellett nagyvállalati SSD-kre is jelentősen nőtt a kereslet a TrendForce szerint, amely már a korábban vártnál nagyobb, akár 15 százalékos drágulással számol a következő negyedévre.

A piackutató szerint leginkább a 8 terabájtos enterprise SSD-k iránt tapasztalható kiugró kereslet, amely várhatóan a harmadik negyedévben is kitart. A TrendForce szerint ezzel együtt könnyen komponenshiány alakulhat ki, amely az eddig várt 5-10 százalékhoz képest már inkább 10-15 százalékos áremelkedést eredményezhet majd a nagyvállalati flash-alapú meghajtók piacán.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A TrendForce kutatása alapján a megugrott igények mögött több tényező áll: A nagy, észak-amerikai felhőszolgáltatók (hyperscalerek) befejezték készletkiigazítási folyamatokat, amelyek után folytatják tárolókapacitásaik bővítését. Ezzel párhuzamosan a tradicionális, nagy szervergyártól továbbra is a korábbinál nagyobb mennyiségben rendelnek nagyvállalati SSD-ket termékeikhez, köszönhetően a különféle kiszolgálók iránt tapasztalható magas igényeknek.

ssd_bg

Végül, de nem utolsó sorban az Intel és az AMD legújabb szerverplatformjainak gyártása épp felfutási fázisban van, amely egyre több vállalatot sarkall váltásra. Ez jellemzően komplett szerverek cseréjét jelenti, amelyek típustól függően kisebb-nagyobb mennyiségben SSD-ket is tartalmaznak. Az újabb kiszolgálókba tipikus nagyobb kapacitássűrűségű meghajtók kerülnek, amely ugyancsak hozzájárul a nagyobb tárhelyű termékek iránti igény növekedéséhez.

A TrendForce szerint jelen helyzet a memóriapiacot uraló Samsungnak kedvez, amely nem csak az SSD-k alapelemének számító NAND-flash chipek, de az azokhoz ugyancsak elengedhetetlen vezérlők termelését is házon belül végzi. A piackutató elvárásai szerint a dél-koreai szereplő ennek hála tovább növelheti piaci részesdését, amely Észak-Amerikában 50 százalék feletti értéket eredményezhet a harmadik negyedév végére. Jelenleginél is erősebb pozícióját kihasználva a Samsung még nagyobb befolyással alakíthatja majd az SSD-k árazását.

Ezzel szemben az Intel egy potenciális vesztese lehet a helyzetnek. A gyártó jelenleg a meghajtókhoz szükséges feszültségszabályzó chipek (PMIC) hiányával küzd, miközben már egy ideje a QLC-alapú termékek gyártására helyezi a hangsúlyt. Ezzel szemben a nagyvállalati piacon továbbra is a strapabíróbb és gyorsabb, TLC-alapú SSD-kre a legmagasabb az igény.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról