Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 10. 12:16

Lassan az új PC-k közel kétharmadába kerül SSD

Tovább apad az értékesített merevlemezek darabszáma - derül ki az IDC és Trendfocus friss adataiból. A leszállított összkapacitás a volumennel fordítottan arányosan változott, köszönhetően az adatközpontos bővítéseknek.

A közölt adatok szerint az idei első negyedévben közel 84 millió darab különféle merevlemez kelt el, amelynek már csak 41 százaléka, 35 millió darab került PC-kbe. Utóbbi az SSD-k töretlen térhódításának köszönhető, hisz a maradék, közel 60 százaléknyi konfigurációt flash-alapú háttértárral értékesítették a gyártók.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A 35 millió konzumer meghajtó 42 százaléka, 14,8 millió darab merevlemez asztali számítógépekbe került, a maradék 20,2 millió pedig notebookokban landolt. A Tom's Hardware a Trendfocus adataira hivatkozva megjegyzi, hogy 2020 utolsó negyedévéhez viszonyítva ez rendre 23 és 31 százalékos szekvenciális visszaesést jelent. Érdekes adalék az átlagos kapacitás: asztali PC-knél 2,13, notebookoknál pedig 1,58 terabájt az érték, amely jellemzően olcsóbb termékeket sejtet.

hdd_market

A gyártók versenyét tekintve továbbra is a Seagate áll az élen mind a leszállított darabszámot, mind pedig az összkapacitást tekintve: előbbiben 27,54 milliót (42,9 százalékos részesedés), utóbit tekintve pedig 139,5 exabájtot mért a Trendfocus (5,07 TB-os átlag). A második helyen a WDC áll 23,1 millió darab értékesített HDD-vel és 109 exabájtos kapacitással, amely előbbi szám 36 százalékos részesedést jelent. A harmadik, és egyben utolsó szereplő a Toshiba. A japán vállalat 13,5 millió merevlemezt szállított le 39,7 exabájtos összkapacitásban, 21 százalékos szeletet hasítva ki a szűkülő piacból.

Míg a személyi számtógépek piacán már évek óta folyamatosan csökken a mechanikus meghajtók iránti igény, addig a nagyvállalati piacon ennek épp ellenkezője figyelhető meg. A Trendfocus mérése szerint az előző negyedévhez képest (tehát szekvenciálisan) 19,3 százalékkal nőtt a HDD-k iránti kereslet. Ez 19,3 millió darab leszállított terméket jelentett 197 exabájt összkapacitással, mely a teljes leszállított kapacitás kétharmadát teszi ki.

Nem csoda, hogy a gyártók egy ideje már inkább az adatközpontos fejlesztésekre fókuszálnak, ezen a piacon ugyanis még jó darabig biztosan egészséges lesz a kereslet a nagyobb kapacitású, költséghatékony merevlemezekre. A piacvezető Seagate szerint jelentős igény mutatkozik a kifejezetten nagy, 16 terabájtos és annál nagyobb modellekre, ami a gyártó nagyvállalati termékekre vonatkozó forgalmának közel 50 százalékát tették ki a legutóbbi negyedévben.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.