:

Szerző: Koi Tamás

2021. április 7. 11:08

Tovább erősödött a Samsung az év elején

Az idei első negyedévben kibontakozó kedvezőtlen tényezők dacára az előzetes elemzői várakozásokat túlteljesítve tudott nőni az első negyedévben a Samsung Electronics.

Gyakorlatilag meg sem érezte az idei első negyedévben a globális félvezetőhiányt a Samsung Electronics, mely az elemzői várakozásokat felülmúló árbevételről és nettó profitról számolt be szerdán kiadott előzetes pénzügyi jelentésében. A világ legnagyobb okostelefongyártója és memóriachip-gyártója az év első hónapjaiban az Egyesült Államok déli részén tomboló ítéletidő miatt legnagyobb texasi gyárkomplexumát is kénytelen volt leállítani, ám a cég eredményein ez sem látszik meg.

Az előzetes jelentésben a Samsung közölte, negyedéves nettó profitja az idei év első három hónapjában elérte a 8,3 milliárd dollárnak megfelelő dél-koreai wont, ami összességében mintegy 44%-os növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A vállalatóriás teljes, negyedéves árbevétele eközben mintegy 58 milliárd dollárnak megfelelő koreai won volt, ami 17%-kal múlja felül a tavalyi év azonos periódusát.

samsung_flag

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x)

Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x) Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

A növekedésben elemzők szerint közre játszhatott a Samsung új generációs, Galaxy S21 okostelefon-szériájának alapvetően pozitív fogadtatása, mely annak dacára kelhetett el nagyobb mennyiségben az elődmodellhez képest, hogy időközben piacra kerültek az Apple 5G-s iPhone-jai is. A Samsung jó teljesítményéhez paradox módon a globális félvezetőhiány is hozzájárulhatott, miután az ellátási nehézségekkel kapcsolatos hírek és tapasztalatok hatására több cég is a komponensek felvásárlásába kezdett.

A Samsung teljesítménye az év hátralévő részében alapvetően kettős hatásnak lesz kitéve: egyrészt a félvezetőhiány valamilyen formában előbb-utóbb a koreai cégnél is érezteti majd negatív hatását, ahogy azt a cégvezetés egy múlt havi befektetői konferencián jelezte. Emellett a pandémia globális visszaszorulásában is reménykednek a vállalatnál, ami valamelyest fellendítheti az év hátralévő részében a szórakoztatóelektronikai és kommunikációs eszközök (így elsősorban az okostelefonok) iránti keresletet.

a címlapról