Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 29. 11:03

Lazíthat a Windows 11 CPU-s követelményein a Microsoft

Egy friss blog posztban igyekszik elolszaldni a Windows 11 rendszerkövetelményei körüli fejetlenséget a Microsoft. A bejegyzés alapján a redmondi vállalat nem zárkózik el a jelenleg kifejezetten szigorúnak tűnő rendszerkövetelmények lazításától, habár jelentős engedményekre nem érdemes számítani.

Tegnapi bejegyzésében a Windowst fejlesztő csapat kifejti, hogy miért került ennyire magasra a Windows 11 rendszerkövetelményeit szimbolizáló léc. A Microsoft szakemberei szerint a háttérben a megbízhatóság és a biztonság áll. Előbbit szem előtt tartva az év második felében érkező operációs rendszer hivatalosan csak olyan processzorokat támogat, amelyek megfelelnek az legújabb Windows Driver modellnek. A Microsoft szerint ezzel 99,8 százalékos ("crash free") megbízhatóság érhető el.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A HWSW korábbi cikkében kivesézett TPM-re a Microsoft szerint a rendszerbiztonság miatt van szükség. A bejegyzés alapján a támogatott processzoroknak mindenképpen rendelkezniük kell beágyazott TPM-mel, amely az fTPM-et (firmware TPM) jelenti. Ez a CPU-kba integrált TEE-ket (Trusted Execution Environment) használja ki, amely az Intelnél olyan technológiákat takar, mint a TXT (Trusted Execution Technology) vagy az SGX (Software Guard Extensions), az AMD-nél pedig a PSP (Platform Security Processor). A Microsoft szerint ezeknek, illetve a Windows 11 ezekre építő különféle biztonsági funkcióinak hála 60 százalékkal csökkenthetőek a különféle malware támadások.

w11_ms

Posztjában a Microsoft megemlíti a 7. generációs (Kaby Lake) Intel processzorokat, valamint az első generációs Ryzeneket (Zen 1). A vállalat szakemberei szerint a két említett processzorcsalád egyes tagjait le fogják tesztelni, amennyiben pedig azok végül megfelelnek a követelményeknek, bekerülhetnek a Windows 11 által támogatott processzorok végleges listájába. Ezzel eggyel lejjebb kerülne a léc, a szóban forgó Intel processzorok ugyanis 2016-ban, az AMD központi egységei pedig 2017-ben jelentek meg.

A redmondi cég végül megjegyzi, hogy a Windows Insiderek számára már elérhető a Windows 11 első bemutató buildje. Ez a végleges verzióra betervezettnél lazább rendszerkövetelményekkel rendelkezik, így sem TPM 2.0, sem pedig 8. generációs Intel (vagy második generációs AMD Ryzen) nem szükséges a telepítéséhez. A blog poszt szerint a Microsoft így próbál adatot gyűjteni a régebbi CPU-k melletti teljesítményről, amit felhasználva alakíthatja majd ki a végleges rendszerkövetelményeket.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról