:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 29. 11:03

Lazíthat a Windows 11 CPU-s követelményein a Microsoft

Egy friss blog posztban igyekszik elolszaldni a Windows 11 rendszerkövetelményei körüli fejetlenséget a Microsoft. A bejegyzés alapján a redmondi vállalat nem zárkózik el a jelenleg kifejezetten szigorúnak tűnő rendszerkövetelmények lazításától, habár jelentős engedményekre nem érdemes számítani.

Tegnapi bejegyzésében a Windowst fejlesztő csapat kifejti, hogy miért került ennyire magasra a Windows 11 rendszerkövetelményeit szimbolizáló léc. A Microsoft szakemberei szerint a háttérben a megbízhatóság és a biztonság áll. Előbbit szem előtt tartva az év második felében érkező operációs rendszer hivatalosan csak olyan processzorokat támogat, amelyek megfelelnek az legújabb Windows Driver modellnek. A Microsoft szerint ezzel 99,8 százalékos ("crash free") megbízhatóság érhető el.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A HWSW korábbi cikkében kivesézett TPM-re a Microsoft szerint a rendszerbiztonság miatt van szükség. A bejegyzés alapján a támogatott processzoroknak mindenképpen rendelkezniük kell beágyazott TPM-mel, amely az fTPM-et (firmware TPM) jelenti. Ez a CPU-kba integrált TEE-ket (Trusted Execution Environment) használja ki, amely az Intelnél olyan technológiákat takar, mint a TXT (Trusted Execution Technology) vagy az SGX (Software Guard Extensions), az AMD-nél pedig a PSP (Platform Security Processor). A Microsoft szerint ezeknek, illetve a Windows 11 ezekre építő különféle biztonsági funkcióinak hála 60 százalékkal csökkenthetőek a különféle malware támadások.

w11_ms

Posztjában a Microsoft megemlíti a 7. generációs (Kaby Lake) Intel processzorokat, valamint az első generációs Ryzeneket (Zen 1). A vállalat szakemberei szerint a két említett processzorcsalád egyes tagjait le fogják tesztelni, amennyiben pedig azok végül megfelelnek a követelményeknek, bekerülhetnek a Windows 11 által támogatott processzorok végleges listájába. Ezzel eggyel lejjebb kerülne a léc, a szóban forgó Intel processzorok ugyanis 2016-ban, az AMD központi egységei pedig 2017-ben jelentek meg.

A redmondi cég végül megjegyzi, hogy a Windows Insiderek számára már elérhető a Windows 11 első bemutató buildje. Ez a végleges verzióra betervezettnél lazább rendszerkövetelményekkel rendelkezik, így sem TPM 2.0, sem pedig 8. generációs Intel (vagy második generációs AMD Ryzen) nem szükséges a telepítéséhez. A blog poszt szerint a Microsoft így próbál adatot gyűjteni a régebbi CPU-k melletti teljesítményről, amit felhasználva alakíthatja majd ki a végleges rendszerkövetelményeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.