Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 28. 12:08

Rengeteg PC-n nem fog futni a Windows 11

Jelen állás szerint szokatlanul szigorú rendszerkövetelményei lesznek a Windows 11-nek. A Microsoft által eddig közzétett információk alapján legfeljebb pár éves processzorra és TPM-re lesz szükség a telepítéshez. A PC-ket és azok komponenseit gyártó cégek örülhetnek, a 3-4 évnél régebbi számítógéppel rendelkező felhasználók épp ellenkezőleg.

A Microsoft csütörtökön bejelentett legújabb operációs rendszere két követelmény miatt nem települhet majd sok millió PC-re. Az egyik ilyen a processzor. A jelenleg elérhető publikus dokumentum alapján a Windows 11-hez egy legalább kétmagos és 1 GHz-es CPU-ra lesz szükség, ami első olvasatra meglehetősen alacsony küszöbnek tűnik. A redmondi cég által közzétett részletes, gyártókra bontott lista alapján azonban ennél sokkal magasabban van a léc.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Intel CPU-kat tartalmazó listán a legrégebbi modell 2017 második felében jelent meg. Az AMD esetében még rosszabb a helyzet. A kisebbik x86-os szereplő termékeit felvonultató listán 2018-as a legrégebbi támogatott a CPU. Ez azt jelenti, hogy még az első generációs, még ma is viszonylag erősnek számító, (akár) nyolcmagos Ryzenek mellett sem lesz telepíthető a Windows 11.

w11_cant_2

A ZDNet ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a Microsoft máris szerkesztette a feljebb linkelt dokumentum processzorokról szóló részét, eltávolítva a generációkról szóló részt, a küszöbökre (soft floors, hard floors) vonatkozó szekcióval együtt. Az egyes gyártókra lebontott pontos lista azonban továbbra is érintetlenül érhető el a cég honlapján, így jelen állás szerint legfeljebb 3-4 éves processzorra lesz szükség a Windows 11 telepítéséhez és futtatásához.

Kötelező TPM

A CPU-s követelmények mellett a TPM, vagyis Trusted Platform Module megléte is alapkövetelmény lesz a Windows 11 számára. A TPM egy viszonylag régi, lassan két évtizedes fejlesztés, amely sokáig csak egy opcionális kiegészítő volt a konzumer PC-kben. Nem csoda, hogy a TPM-et a Windows már jó tíz éve támogatja - a modul többek között egy a titkosítási kulcsok tárolásáért és egyéb biztonsági funkciókért felelős hardverkomponens, amelyre többek között a Device Encryption, a Windows Defender System Guard, illetve opcionálisan a BitLocker is támaszkodik.

A modulból három kivitel létezik: korábban a diszkrét, vagyis saját nyomtatott áramkörre épített TPM chip volt a jellemző, amit egy dedikált csatlakozósorra lehetett ráilleszteni bizonyos alaplapoknál. Ezt követően a rendszerchipbe épített, integrált megoldások kezdtek el terjedni, amit pár éve az fTPM (firmware TPM) váltott fel a processzorokba integrált TEE-knek (Trusted Execution Environment) hála. Utóbbi az Intelnél olyan technológiákat takar, mint a TXT (Trusted Execution Technology) vagy az SGX (Software Guard Extensions), az AMD-nél pedig a PSP (Platform Security Processor).

asus_tpm

Ezeknek köszönhetően az elmúlt pár évben megjelent platformok szinte mindegyik támogatja a TPM-et, már amennyiben ezt a rendszer vagy az alaplap gyártója valamilyen okból nem tiltotta le. (Az Intel processzoros számítógépek BIOS-ában PTT, az AMD-seknél pedig egyszerűen TPM néven található meg a beállítást.) Amennyiben tehát a Microsoft nem változtat a fenti, igencsak szigorú processzoros követelményeknek, a TPM megléte várhatóan a kisebbik problémát jelenti majd, mivel a 3-4 éves rendszerek döntő többsége már tartalmazza a modult.

Ahogy a Tom's Hardware cikke rávilágít, bizonyos piacokra szánt Windows 11 kiadásokból a Microsoft kiveszi a TPM követelményét. Az írás Kínát és Oroszországot hozza fel példaként, ahol nem tolerálják a nyugati technológiára épülő titkosításokat. A szóban forgó cikk továbbá kiemeli, hogy a jelenleg ismert információk alapján a Windows 11 semmilyen TPM-re építő új funkciót nem vezet be.

a címlapról

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.