Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 28. 13:00

Három nagy partner áll az Nvidia-ARM üzlet mellé

Míg a Qulacomm már az Nvidia-ARM üzlet bukására készül, addig a három nagy partner inkább a felvásárlást támogatja.

Két táborra szakadt az Nvidia-ARM körül álló partnerek csoportja. A Bloomberg információi szerint a Broadcom Corp., a MediaTek Inc., valamint a Marvell Technology Group Ltd. is beállt a felvásárlás mögé, vagyis támogatja az Nvidia által kezdeményezett, közel 40 milliárd dollár összértékű tranzakciót.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A három nagy név kapóra jöhet az Nvidiának, amely mögött alig két hete kezdett el szervezkedni a Qualcomm. Cristiano Amon, a chiptervező elnök-vezérigazgatója már azon dolgozik, hogy a tranzakció esetleges meghiúsulása esetén fel tudják vásárolni az ARM-ot. Amon és vállalata ehhez egy konzorciumot hozna létre, amelybe az ARM nagyobb licencelői tömörülnének, minden bizonnyal beleértve bizonyos konkurenseket is, piactól függetlenül.

nv_arm

Mindez olyan nagy szereplőket (is) jelentene, mint az Apple, a Microsoft, vagy épp a Samsung. Korábban még a MediaTeket is ide soroltuk, azonban mint kiderült, a tajvani cég inkább az Nvidia mellé állt be. A Qulacomm vezetője szerint amennyiben egy független, több erős ipari szereplőből álló konzorcium alakulna a felvásárláshoz, az több, az ARM ökoszisztémájában tevékenykedő céget is komolyan érdekelne. Érdekes kérdés, hogy a többi nagy licencelő melyik oldalra áll majd a következő hetekben és hónapokban.

Az akvizícióval kapcsolatban egy viszonylag friss hír, hogy az Európai Unió bürokratikus folyamatainak lassúsága miatt a vártnál tovább húzódhat a tavaly szeptemberben bejelentett üzlet. Az EU az előzetes várakozásokhoz képest behatóbban vizsgálná az ügyletet, a szükséges dokumentumok összegyűjtése és átadása ezért szakértők szerint hónapokkal késleltetheti az ügylet létrejöttét.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról