Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 17. 11:19

A Qualcomm már készül az Nvidia-ARM üzlet bukására

A Qualcomm egy konzorciummal vásárolná fel az ARM-ot, amennyiben az Nvidiának mindez mégsem sikerülne.

Az Nvidia felvásárlási próbálkozásának esetleges meghiúsulása után azonnal ráugrana az ARM-ra a Qualcomm. Cristiano Amon, a chiptervező elnök-vezérigazgatója ezt a The Telegraphnak adott interjújában hintette el. Amon és vállalata ehhez egy konzorciumot hozna létre, amelybe az ARM nagyobb licencelői tömörülnének, minden bizonnyal beleértve bizonyos konkurenseket is, piactól függetlenül.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Utóbbi olyan nagy szereplőket (is) jelentene, mint az Apple, a Samsung, vagy épp az ugyancsak chiptervezéssel foglalkozó tajvani MediaTek. Amon szerint amennyiben egy független, több erős ipari szereplőből álló konzorcium alakulna a felvásárláshoz, az több, az ARM ökoszisztémájában tevékenykedő céget is komolyan érdekelne. Bár az elnök-vezérigazgató nem említett neveket, a szavai alapján már történtek egyeztetések az ügy kapcsán, tehát nem egy hirtelen jött ötletről van szó. Amon szerint az ARM partnerei számára az lenne a legjobb, ha a tervezőcég egy független környezetben működhetne tovább, amely mögött erős vállalatok állnak.

arm_chip

Mindennek előfeltétele, hogy az Nvidia-ARM üzlet meghiúsuljon. Az akvizícióval kapcsolatban egy friss hír, hogy az Európai Unió bürokratikus folyamatainak lassúsága miatt a vártnál tovább húzódhat a tavaly szeptemberben bejelentett üzlet. Az Európai Unió az előzetes várakozásokhoz képest behatóbban vizsgálná az ügyletet, a szükséges dokumentumok összegyűjtése és átadása ezért szakértők szerint hónapokkal késleltetheti az ügylet létrejöttét.

Ezzel párhuzamosan Kína, illetve az onnan érkező jóváhagyás is bizonytalanságban tartja a felvásárlást. Korábbi hírek szerint a távol-keleti országnak nem tetszik az felvásárlás ötlete, hisz azzal, hogy a tervezőcég amerikai tulajdonoshoz kerülne, az ARM elveszíthetné tradicionális függetlenségét, az Egyesült Államok kormánya pedig ezt követően kénye-kedve szerint beleszólhat majd abba, kivel üzleteljen a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról