Szerző: Koi Tamás

2021. június 16. 09:30

Európa miatt csúszhat az ARM - Nvidia üzlet

Az Európai Unió bürokratikus folyamatainak lassúsága miatt a vártnál tovább húzódhat az IT-ipar tavaly szeptemberben bejelentett eddigi egyik legnagyobb akvizíciós folyamatának a lezárása.

A vártnál hosszabb ideig tarthat az évtized eddigi legnagyobb felvásárlási üzlete, melyben az Nvidia megszerezné az ARM processzor-architektúra tervező céget. A mintegy 40 milliárd dollár értékű ügyletet tavaly szeptemberben jelentették be a felek, ám az akvizíció méretéből fakadóan számos versenyhatósági engedély szükséges a létrejöttéhez. Az Európai Unió az előzetes várakozásokhoz képest behatóbban vizsgálná az ügyletet, a szükséges dokumentumok összegyűjtése és átadása ezért szakértők szerint hónapokkal késleltetheti az ügylet létrejöttét.

Az Európai Unióban az ARM-Nvidia üzlet formális vizsgálata még meg sem kezdődött, mivel a bővített iratanyag-mennyiséget még nem tudták benyújtani a felek az illetékes hatóságoknak - írja tudósításában a Reuters. A felek figyelmét most arra hívta fel a hatóság, hogy ha a hónap végéig nem teljesítik a vizsgálat indításához szükséges adatszolgáltatási kötelezettséget, legközelebb szeptemberben lesz erre lehetőségük, amikor a hivatalok kvázi újra nyitnak a nyári szünetet követően.

nvidia_chip

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Bár az Nvidia elméletileg bármikor benyújthatja az engedélyeztetési kérelmet az Európai Bizottságnak, az uniós eljárásrend szerint ilyen esetben erősen ajánlott a protokollhoz ragaszkodni, vagyis akkor nyújtani be a jóváhagyatási kérelmet, amikor a Bizottság jelzi, hogy a minden tény ismert számára ahhoz, hogy az eljárást lefolytassa.

Márpedig az ügylet bejelentése óta eltelt mintegy kilenc hónap alatt a Bizottság nem tudott minden kétséget kizáróan meggyőződni arról, hogy a felvásárlás nem jár piactorzító hatással, és ha ezt az Nvidia nem veszi figyelembe, az komoly konfrontációkhoz vezethet egy rendkívül erős európai intézménnyel szemben - hívja fel a figyelmet az egyik szakértő.

Az ARM-Nvidia üzlet létrejöttét az ARM anyaországában, Nagy-Britanniában is a vártnál alaposabban vizsgálják, jóllehet ott nemzetbiztonsági szempontokat is figyelembe vesznek az engedélyeztetési eljárás során. A felek eredetileg jövő márciusra várták az ügylet lezárását, amit opciósan jövő szeptemberig lehet meghosszabbítani. E határidőt átlépve bármelyik fél következmények nélkül visszaléphet az üzlettől.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 00:51

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!