Szerző: Koi Tamás

2021. június 16. 09:30

Európa miatt csúszhat az ARM - Nvidia üzlet

Az Európai Unió bürokratikus folyamatainak lassúsága miatt a vártnál tovább húzódhat az IT-ipar tavaly szeptemberben bejelentett eddigi egyik legnagyobb akvizíciós folyamatának a lezárása.

A vártnál hosszabb ideig tarthat az évtized eddigi legnagyobb felvásárlási üzlete, melyben az Nvidia megszerezné az ARM processzor-architektúra tervező céget. A mintegy 40 milliárd dollár értékű ügyletet tavaly szeptemberben jelentették be a felek, ám az akvizíció méretéből fakadóan számos versenyhatósági engedély szükséges a létrejöttéhez. Az Európai Unió az előzetes várakozásokhoz képest behatóbban vizsgálná az ügyletet, a szükséges dokumentumok összegyűjtése és átadása ezért szakértők szerint hónapokkal késleltetheti az ügylet létrejöttét.

Az Európai Unióban az ARM-Nvidia üzlet formális vizsgálata még meg sem kezdődött, mivel a bővített iratanyag-mennyiséget még nem tudták benyújtani a felek az illetékes hatóságoknak - írja tudósításában a Reuters. A felek figyelmét most arra hívta fel a hatóság, hogy ha a hónap végéig nem teljesítik a vizsgálat indításához szükséges adatszolgáltatási kötelezettséget, legközelebb szeptemberben lesz erre lehetőségük, amikor a hivatalok kvázi újra nyitnak a nyári szünetet követően.

nvidia_chip

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Bár az Nvidia elméletileg bármikor benyújthatja az engedélyeztetési kérelmet az Európai Bizottságnak, az uniós eljárásrend szerint ilyen esetben erősen ajánlott a protokollhoz ragaszkodni, vagyis akkor nyújtani be a jóváhagyatási kérelmet, amikor a Bizottság jelzi, hogy a minden tény ismert számára ahhoz, hogy az eljárást lefolytassa.

Márpedig az ügylet bejelentése óta eltelt mintegy kilenc hónap alatt a Bizottság nem tudott minden kétséget kizáróan meggyőződni arról, hogy a felvásárlás nem jár piactorzító hatással, és ha ezt az Nvidia nem veszi figyelembe, az komoly konfrontációkhoz vezethet egy rendkívül erős európai intézménnyel szemben - hívja fel a figyelmet az egyik szakértő.

Az ARM-Nvidia üzlet létrejöttét az ARM anyaországában, Nagy-Britanniában is a vártnál alaposabban vizsgálják, jóllehet ott nemzetbiztonsági szempontokat is figyelembe vesznek az engedélyeztetési eljárás során. A felek eredetileg jövő márciusra várták az ügylet lezárását, amit opciósan jövő szeptemberig lehet meghosszabbítani. E határidőt átlépve bármelyik fél következmények nélkül visszaléphet az üzlettől.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról