:

Szerző: Koi Tamás

2021. június 16. 09:30

Európa miatt csúszhat az ARM - Nvidia üzlet

Az Európai Unió bürokratikus folyamatainak lassúsága miatt a vártnál tovább húzódhat az IT-ipar tavaly szeptemberben bejelentett eddigi egyik legnagyobb akvizíciós folyamatának a lezárása.

A vártnál hosszabb ideig tarthat az évtized eddigi legnagyobb felvásárlási üzlete, melyben az Nvidia megszerezné az ARM processzor-architektúra tervező céget. A mintegy 40 milliárd dollár értékű ügyletet tavaly szeptemberben jelentették be a felek, ám az akvizíció méretéből fakadóan számos versenyhatósági engedély szükséges a létrejöttéhez. Az Európai Unió az előzetes várakozásokhoz képest behatóbban vizsgálná az ügyletet, a szükséges dokumentumok összegyűjtése és átadása ezért szakértők szerint hónapokkal késleltetheti az ügylet létrejöttét.

Az Európai Unióban az ARM-Nvidia üzlet formális vizsgálata még meg sem kezdődött, mivel a bővített iratanyag-mennyiséget még nem tudták benyújtani a felek az illetékes hatóságoknak - írja tudósításában a Reuters. A felek figyelmét most arra hívta fel a hatóság, hogy ha a hónap végéig nem teljesítik a vizsgálat indításához szükséges adatszolgáltatási kötelezettséget, legközelebb szeptemberben lesz erre lehetőségük, amikor a hivatalok kvázi újra nyitnak a nyári szünetet követően.

nvidia_chip

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Bár az Nvidia elméletileg bármikor benyújthatja az engedélyeztetési kérelmet az Európai Bizottságnak, az uniós eljárásrend szerint ilyen esetben erősen ajánlott a protokollhoz ragaszkodni, vagyis akkor nyújtani be a jóváhagyatási kérelmet, amikor a Bizottság jelzi, hogy a minden tény ismert számára ahhoz, hogy az eljárást lefolytassa.

Márpedig az ügylet bejelentése óta eltelt mintegy kilenc hónap alatt a Bizottság nem tudott minden kétséget kizáróan meggyőződni arról, hogy a felvásárlás nem jár piactorzító hatással, és ha ezt az Nvidia nem veszi figyelembe, az komoly konfrontációkhoz vezethet egy rendkívül erős európai intézménnyel szemben - hívja fel a figyelmet az egyik szakértő.

Az ARM-Nvidia üzlet létrejöttét az ARM anyaországában, Nagy-Britanniában is a vártnál alaposabban vizsgálják, jóllehet ott nemzetbiztonsági szempontokat is figyelembe vesznek az engedélyeztetési eljárás során. A felek eredetileg jövő márciusra várták az ügylet lezárását, amit opciósan jövő szeptemberig lehet meghosszabbítani. E határidőt átlépve bármelyik fél következmények nélkül visszaléphet az üzlettől.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.