Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 2. 14:01

Gelsinger: még évekig kitarthat a chiphiány

A félvezetőipar mellett a globális gazdaságot is egyre inkább érintő chiphiányról beszélt computexes keynote-jában Pat Gelsinger. Az Intel elnök-vezérigazgatója szerint nem létezik gyors megoldás a problémára.

A félvezetőpiac legnagyobb vállalatát vezető Gelsinger szerint az iparágnak még évekre lehet szüksége, hogy alkalmazkodni tudjon a hirtelen megugrott igényekhez. A veterán elnök-vezérigazgató szerint a felhős szolgáltatásokra, az 5G-re, a különféle gépi tanulásos megoldásokra, valamint az edge computingra szinte egyidőben ugrott meg látványosan a kereslet. Mindez váratlanul érte a félvezetőpiac szereplőit, amelyek alapos prognózisokkal, több évre előre igyekeznek meghatározni a várható piaci igényeket.

Új lépcsőfokra lépnek az eszközeink, itt a Harmony OS (x)

A Huawei univerzális platformja nem csak a mobilok sajátja lesz.

Új lépcsőfokra lépnek az eszközeink, itt a Harmony OS (x) A Huawei univerzális platformja nem csak a mobilok sajátja lesz.

Bár Gelsinger szerint vállalata az elmúlt pár évben sikerrel duplázta meg gyártókapacitását, ez sem volt elég az elmúlt hónapokban kilőtt kereslet kielégítéséhez. Jelenleg a házon beül előállított lapkákból nincs különösebb hiány, a termékek összeállításához nélkülözhetetlen egyéb komponensekből azonban szűkös az ellátás. Ahogy az Intel egy másik szakembere a közelmúltban rávilágított, most épp a chipek összeállításához elengedhetetlen tokozás (vagy más néven szubtrátum) szűkös ellátása okozza a legnagyobb problémát.

43:50
 

COMPUTEX Opening Keynote by Intel – Innovation Unleashed

Még több videó

Az Intel ezeket különféle beszállítóktól szerzi be, és bár a több évtizedes partnerségnek, illetve a tetemes volumennek hála magas prioritást élvez, a jelenlegi helyzetben még ez sem elég. Gelsinger ezért a komplett iparágat arra kéri, hogy igyekezzen minél gyorsabban felnőni a feladathoz. A szakember együttműködésre szólít fel, a jelenlegi helyzet ugyanis a a globális gazdaságot is fenyegeti. Erre jó példa, hogy az autógyártásba is begyűrözött a hiány.

Gelsinger vállalatával igyekszik jó példaként szolgálni. Partnereivel az Intel többek között épp azon dolgozik, hogy a Vietnámban található szubtrátumgyár kapacitását mihamarabb magasabb szintre emeljék. Az elnök-vezérigazgató szerint ennek hála még idén több millióval nő a termelés volumene. Végül, de nem utolsó sorban az Intel IDM 2.0 (Integrated Device Manufacturing) stratégiáját emelte ki a szakember, mellyel vállalata a komplett ellátási láncot képes mikromenedzselni, ezzel pedig dinamikus(abb) választ adni a gyorsan változó piaci igényekre.

Ha szeretnél te is pontos képet kapni a ma divatosnak számító alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj max 5 percet kérdőívünk kérdéseinek megválaszolására! A felmérést anonim, részletes eredmények publikálva lesznek!

a címlapról

Hirdetés

Gyere el az online DevSecOps meetupra!

2021. június 13. 19:12

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.