:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 11. 14:38

Megduplázta a Tiger Lake magszámát az Intel

Hivatalosan is bemutatkozott a Tiger Lake-H processzorszéria, amellyel a konkurens AMD Zen 3-as termékeinek helyzetét próbálja nehezíteni az Intel.

Az Intel nevezéktanának ismerői számára beszédes lehet a "H" utótag, amellyel a chipgyártó hosszú évek óta a nagyteljesítményű mobilprocesszorait különbözteti meg. Ez bizonyos dizájnoknál csupán magasabb órajelet, illetve fogyasztási keretet, másoknál azonban eltérő lapkafelépítést jelent. A Tiger Lake-H (vagy TGL-H) utóbbiak táborát erősíti, az Intel ugyanis kénytelen volt dollár százmilliók árán egy második chipverziót előállítani az AMD utóbbi időben mutatott térnyerése miatt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A konkurens által januárban bemutatott Cezanne ugyanis az előd Renoirhoz hasonlóan nyolc processzormagig skálázódik, amely ellen többszálú végrehajtásnál számos esetben kevésnek bizonyult a négymagos Tiger Lake-U. Elsősorban ezért született meg a ma bejelentett, "H" jelölésű nyolcmagos verzió, amit az Intel leginkább a 14-17 hüvelykes, nagyteljesítményű notebookokba szán. Ez a DTR (desktop replacemenent) munkagépek mellett az egyre népszerűbb gamer konfigurációkat is jelenti, amelyekbe jellemzően valamilyen diszkrét videokártyát építenek a PC-gyártók.

tgl_h

Az Intel részben utóbbi, illetve a kisebb lapkaméret miatt harmadára csökkentette a Tiger Lake-H-ban található integrált GPU méretét. Ez 96 helyett 32 darab grafikus végrehajtót (EU), illetve lényegesen szerényebb teljesítményt jelent. Részben a felszabadult terülten helyezte el a négy további Willow Cove magot, valamint az azokhoz társított harmadszintű gyorsítótárat a gyártó. Ezzel a TGL-H hat vagy nyolc processzormagot és rendre 12 vagy 24 megabájt L3 cache-t kínál.

Az Intel első körben öt konzumer, illetve öt kereskedelmi (commercial) modellt jelentett be a Tiger Lake-H-ra építve. A konzumer típusok között a nyolcmagos Core i9-11980HK jelenti a csúcsot, amely 2,6 GHz-es alapórajellel, illetve 4,5 és 5 GHz közötti maximális turbóval rendelkezik 45 wattos TDP mellett. A kereskedelmi, Core i9-11950H (vagy Xeon W-11955M) jelölésű variáns hasonló paraméterekkel rendelkezik, a különbséget csupán a 35 wattos TDP lehetősége jelenti, amellyel viszont az alapórajel 2,1 GHz-re csökken. A commercial modellek továbbá kezelik az ECC memóriát, valamint a közelmúltban bejelentett cryptojacking elleni védelem is aktiválható, amelyhez alapfeltétel a vPro megléte.

tgl_h_cons

A Tiger Lake-H processzorok támogatják a PCI Express 4.0 szabványt, amit összesen 20 sávval lehet kiaknázni. Ugyancsak támogatott a Thunderbolt 4, illetve az AV1 kódolású anyagok hardveres gyorsítása, amely bizonyos esetekben előnyt jelenthet az AMD Cezanne processzoraival szemben. Érdekesség, hogy a Tiger Lake-U-val ellentétben a "H" variáns nem támogatja az alacsonyabb fogyasztást biztosító LPDDR4 memóriákat, így az OEM-ek kizárólag a szélesebb körben elterjedt DDR4-3200 chipeket/modulokat társíthatják az új processzorok mellé.

Saját méréseiben a Skylake-alapú Comet Lake-H-val veti össze a Tiger Lake-H-t az Intel. A gyártó szerint ebben a felállásban azonos órajel és magszám esetén 19 százalék lehet az újdonság előnye. Az Intel kiemeli, hogy AVX-512-ra optimalizált alkalmazások esetén a különbség nagyobb, kódtól függően akár 24-75 százalék is lehet. A chipgyártó állítja, a különféle Tiger Lake-H modellekből már 1 millió darabot szállított le az OEM-eknek, melyek az új processzorokra építve 80-nál valamivel több különféle konfigurációt dobnak piacra a következő hetekben és hónapokban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 09:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.