Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 11. 14:38

Megduplázta a Tiger Lake magszámát az Intel

Hivatalosan is bemutatkozott a Tiger Lake-H processzorszéria, amellyel a konkurens AMD Zen 3-as termékeinek helyzetét próbálja nehezíteni az Intel.

Az Intel nevezéktanának ismerői számára beszédes lehet a "H" utótag, amellyel a chipgyártó hosszú évek óta a nagyteljesítményű mobilprocesszorait különbözteti meg. Ez bizonyos dizájnoknál csupán magasabb órajelet, illetve fogyasztási keretet, másoknál azonban eltérő lapkafelépítést jelent. A Tiger Lake-H (vagy TGL-H) utóbbiak táborát erősíti, az Intel ugyanis kénytelen volt dollár százmilliók árán egy második chipverziót előállítani az AMD utóbbi időben mutatott térnyerése miatt.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A konkurens által januárban bemutatott Cezanne ugyanis az előd Renoirhoz hasonlóan nyolc processzormagig skálázódik, amely ellen többszálú végrehajtásnál számos esetben kevésnek bizonyult a négymagos Tiger Lake-U. Elsősorban ezért született meg a ma bejelentett, "H" jelölésű nyolcmagos verzió, amit az Intel leginkább a 14-17 hüvelykes, nagyteljesítményű notebookokba szán. Ez a DTR (desktop replacemenent) munkagépek mellett az egyre népszerűbb gamer konfigurációkat is jelenti, amelyekbe jellemzően valamilyen diszkrét videokártyát építenek a PC-gyártók.

tgl_h

Az Intel részben utóbbi, illetve a kisebb lapkaméret miatt harmadára csökkentette a Tiger Lake-H-ban található integrált GPU méretét. Ez 96 helyett 32 darab grafikus végrehajtót (EU), illetve lényegesen szerényebb teljesítményt jelent. Részben a felszabadult terülten helyezte el a négy további Willow Cove magot, valamint az azokhoz társított harmadszintű gyorsítótárat a gyártó. Ezzel a TGL-H hat vagy nyolc processzormagot és rendre 12 vagy 24 megabájt L3 cache-t kínál.

Az Intel első körben öt konzumer, illetve öt kereskedelmi (commercial) modellt jelentett be a Tiger Lake-H-ra építve. A konzumer típusok között a nyolcmagos Core i9-11980HK jelenti a csúcsot, amely 2,6 GHz-es alapórajellel, illetve 4,5 és 5 GHz közötti maximális turbóval rendelkezik 45 wattos TDP mellett. A kereskedelmi, Core i9-11950H (vagy Xeon W-11955M) jelölésű variáns hasonló paraméterekkel rendelkezik, a különbséget csupán a 35 wattos TDP lehetősége jelenti, amellyel viszont az alapórajel 2,1 GHz-re csökken. A commercial modellek továbbá kezelik az ECC memóriát, valamint a közelmúltban bejelentett cryptojacking elleni védelem is aktiválható, amelyhez alapfeltétel a vPro megléte.

tgl_h_cons

A Tiger Lake-H processzorok támogatják a PCI Express 4.0 szabványt, amit összesen 20 sávval lehet kiaknázni. Ugyancsak támogatott a Thunderbolt 4, illetve az AV1 kódolású anyagok hardveres gyorsítása, amely bizonyos esetekben előnyt jelenthet az AMD Cezanne processzoraival szemben. Érdekesség, hogy a Tiger Lake-U-val ellentétben a "H" variáns nem támogatja az alacsonyabb fogyasztást biztosító LPDDR4 memóriákat, így az OEM-ek kizárólag a szélesebb körben elterjedt DDR4-3200 chipeket/modulokat társíthatják az új processzorok mellé.

Saját méréseiben a Skylake-alapú Comet Lake-H-val veti össze a Tiger Lake-H-t az Intel. A gyártó szerint ebben a felállásban azonos órajel és magszám esetén 19 százalék lehet az újdonság előnye. Az Intel kiemeli, hogy AVX-512-ra optimalizált alkalmazások esetén a különbség nagyobb, kódtól függően akár 24-75 százalék is lehet. A chipgyártó állítja, a különféle Tiger Lake-H modellekből már 1 millió darabot szállított le az OEM-eknek, melyek az új processzorokra építve 80-nál valamivel több különféle konfigurációt dobnak piacra a következő hetekben és hónapokban.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.