Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 20. 13:39

Kigyúrja az új MacBook Pro processzorát az Apple

Iparági pletykák szerint célegyenesben van az erősebb Macekbe szánt Apple processzor. A chip mind CPU-s, mind pedig grafikus számításokban jelentősen felülmúlhatja a már piacon lévő M1-et.

A Bloomberg által megszellőztetett információk alapján az erősebb, vélhetően M1X jelöléssel érkező processzor nyolc darab nagyteljesítményű, illetve kettő, a hatékony működésre fókuszáló maggal rendelkezik majd. Arról egyelőre nincs információ, hogy ezek az M1-ből is ismert Firestorm és Icestrom egységek lesznek-e, vagy az Apple esetleg már a következő generációs fejlesztéseket teszi a lapkába.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A CPU-magokkal párhuzamosan a grafikus egység is fejlődik, nem is keveset. Az M1 8 darab végrehajtóegységének négyszerese, azaz 32 darab GPU-mag kerül a lapkába, amely jelentős ugrást sejtet. Az Apple azonban nem minden esetben teszi majd elérhetővé az összes magot. Bizonyos, vélhetően a gyengébben sikerült chipeknél csak 16 darab végrehajtó lesz aktív. Az erősebb GPU-val szerelt lapkáért vélhetően felárat kér majd az Apple, ahogy azt jelenleg is teszi az egyes konfigurációknál.

mbp16

A körítés is fejlődik, aminek hála a processzor már akár 64 gigabájt memóriát is képes lesz kezelni, amely jelentős ugrás az M1 16 gigabájtjához képest. A forrás szerint természetesen a a korábban megismert gépi tanulásos gyorsító, a Neural Engine sem marad ki. A Thunderbolt-kontroller is bővül, ami ezzel már négy port támogatására is képes lesz, a nagyobbik MacBook Pro igényeinek megfelelően. Ennél érdekesebb, hogy az Apple állítólag a dedikált HDMI portot, illetve az SD-kártya olvasót is visszahozza, sőt, valamilyen formában még a sokak által visszasírt MagSafe töltés is visszatérhet.

A Bloomberg az M1 közvetlen utódjának számító M2-ről is megosztott néhány részletet. A második generációs fejlesztés az elődhöz hasonlóan ugyancsak négy darab nagyteljesítményű, illetve négy, a hatékony működésre fókuszáló magot kínál majd, ám ezek a frissített mikroarchitektúrának hála a jelenleginél gyorsabbak lesznek. A GPU végrehajtóinak száma azonban növekszik, így 8 helyett 10 egység lesz a maximum.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról