Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 20. 13:39

Kigyúrja az új MacBook Pro processzorát az Apple

Iparági pletykák szerint célegyenesben van az erősebb Macekbe szánt Apple processzor. A chip mind CPU-s, mind pedig grafikus számításokban jelentősen felülmúlhatja a már piacon lévő M1-et.

A Bloomberg által megszellőztetett információk alapján az erősebb, vélhetően M1X jelöléssel érkező processzor nyolc darab nagyteljesítményű, illetve kettő, a hatékony működésre fókuszáló maggal rendelkezik majd. Arról egyelőre nincs információ, hogy ezek az M1-ből is ismert Firestorm és Icestrom egységek lesznek-e, vagy az Apple esetleg már a következő generációs fejlesztéseket teszi a lapkába.

Új lépcsőfokra lépnek az eszközeink, itt a Harmony OS (x)

A Huawei univerzális platformja nem csak a mobilok sajátja lesz.

Új lépcsőfokra lépnek az eszközeink, itt a Harmony OS (x) A Huawei univerzális platformja nem csak a mobilok sajátja lesz.

A CPU-magokkal párhuzamosan a grafikus egység is fejlődik, nem is keveset. Az M1 8 darab végrehajtóegységének négyszerese, azaz 32 darab GPU-mag kerül a lapkába, amely jelentős ugrást sejtet. Az Apple azonban nem minden esetben teszi majd elérhetővé az összes magot. Bizonyos, vélhetően a gyengébben sikerült chipeknél csak 16 darab végrehajtó lesz aktív. Az erősebb GPU-val szerelt lapkáért vélhetően felárat kér majd az Apple, ahogy azt jelenleg is teszi az egyes konfigurációknál.

mbp16

A körítés is fejlődik, aminek hála a processzor már akár 64 gigabájt memóriát is képes lesz kezelni, amely jelentős ugrás az M1 16 gigabájtjához képest. A forrás szerint természetesen a a korábban megismert gépi tanulásos gyorsító, a Neural Engine sem marad ki. A Thunderbolt-kontroller is bővül, ami ezzel már négy port támogatására is képes lesz, a nagyobbik MacBook Pro igényeinek megfelelően. Ennél érdekesebb, hogy az Apple állítólag a dedikált HDMI portot, illetve az SD-kártya olvasót is visszahozza, sőt, valamilyen formában még a sokak által visszasírt MagSafe töltés is visszatérhet.

A Bloomberg az M1 közvetlen utódjának számító M2-ről is megosztott néhány részletet. A második generációs fejlesztés az elődhöz hasonlóan ugyancsak négy darab nagyteljesítményű, illetve négy, a hatékony működésre fókuszáló magot kínál majd, ám ezek a frissített mikroarchitektúrának hála a jelenleginél gyorsabbak lesznek. A GPU végrehajtóinak száma azonban növekszik, így 8 helyett 10 egység lesz a maximum.

Ha szeretnél te is pontos képet kapni a ma divatosnak számító alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj max 5 percet kérdőívünk kérdéseinek megválaszolására! A felmérést anonim, részletes eredmények publikálva lesznek!

a címlapról

Hirdetés

Gyere el az online DevSecOps meetupra!

2021. június 13. 20:23

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.