Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 28. 14:31

Az AMD is többmagos heterogén CPU-t fejleszthet

Iparági pletykák szerint az Intelhez hasonlóan már az AMD-is dolgozik egy heterogén CPU-n, amely nagy és kisebb processzormagok keverékéből állna.

A hírek szerint a Strix Point kódnevű fejlesztés a 2023-ra datált Zen 5-tel, illetve annak alapjaira érkezhet. Amennyiben a pletykának van valóságalapja, a processzor összesen 12 darab CPU-magot kínál majd, melyekből 8-at számítási teljesítményre, 4 pedig hatékonyságra hegyeznek ki a mérnökök. A forrás állítja, a magok mellé integrált GPU is kerül, amely arra utalhat, hogy a fejlesztést elsősorban notebookokba szánja majd az AMD.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Utóbbi abszolút logikusan hangzik, hisz az ARM terminológiájában big.LITTLE-ként megismert konfiguráció egyetlen, ám annál nagyobb előnye a hatékonyság növelésében rejlik. Ily módon ugyanis áthidalható a mikroarchitektúra-skálázás problémájába, amibe szinte kivétel nélkül minden más processzorgyártó is belefutott már. A sebességre kihegyezett erős magok sokat is fogyasztanak, ami lefelé csak korlátozottan skálázódik (alacsonyabb órajelen is megmarad a fogyasztás egy része). A megoldás itt is az, mint amit a többi gyártó alkalmaz: az erős magok mellé gyengébb, ám lényegesen alacsony fogyasztású egységek kerülnek.

arm_dynamiq

Míg a Zen magok formájában az AMD-nek kifejezetten ütőképes "nagy" magjai vannak, addig a kor követelményinek megfelelő "kis" magokkal a tervezőcég jelenleg nem rendelkezik. A vállalat az elmúlt években hanyagolta a játékkonzolokból jól ismert Jaguar vonalat, így a Strix Pointhoz kénytelen lesz egy alaposabb ráncfelvarrást végezni, vagy végső esetben akár egy teljesen új magot tervezni.

A konkurens Intelnek ebből a szempontból könnyebb a helyzete, az Atom vonal ugyanis tökéletesen megfelel a kisebb magok szerepére. Részben valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az Intel már idén piacra dobhatja az Alder Lake-et, amely nyolc darab teljesítményre kihegyezett Golden Cove, illetve ugyanennyi, szerényebb képességű, ám jóval takarékosabb Gracemont magot fog tartalmazni. Alder Lake-kel kapcsolatban jelenleg az az egyik nagy kérdés, hogy a Windows 10 feladatütemezője milyen hatékonyan fogja kiaknázni az x86-os piacon mindeddig egyedülálló felépítést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról