Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 14. 12:40

Az asztali PC-kbe is érkezik az AMD "Cezanne"

Lassan a desktop PC-khez is lecsurog az AMD januárban bemutatott processzora, amely elsősorban CPU-s végrehajtásban jelent előrelépést az elődökhöz képest.

A januári notebookos rajt után az asztali konfigurációkig is eljutott az AMD Cezanne kódnevű kliensprocesszora. A szokásos koreográfia alapján a chipeket első körben az OEM gyártók kapják meg, vagyis a dobozos, kifejezetten kiskereskedelmi forgalomba szánt modellekre még mindenképp várni kell néhány hónapot. Az asztali Cezanne elsősorban a Zen 3-as processzormagok, illetve a valamelyest magasabb órajelek miatt jelent előrelépést a Renoirhoz viszonyítva.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az AMD első körben összesen hat darab különféle modellt jelentett be, amelyek specifikáció felkerültek a cég weboldalára is. Szokás szerint az egyes variánsok között a magszám, az órajel, illetve a fogyasztási keret (na meg persze az árazás) jelenti a legfőbb különbséget. A csúcsmodellt a Ryzen 7 5700G képviseli, amely nyolc CPU-magot és ugyanennyi GPU-s végrehajtót kínál. A Renoirhoz, vagyis a 4700G-hez képest szerény 4-5 százalékkal, pontosabban 200 MHz-zel nőtt a CPU-s órajel, a GPU frekvenciája azonban nem változott. A TDP-hez sem nyúlt az AMD, így maradt a kedvező, 65 wattos érték.

amd_cez

Említésre érdemes, hogy az L3-as gyorsítótár kapacitása duplázódott. A Renoir osztott és csekély, mindössze 8 megabájtos harmadszintű gyorsítótárával szemben egy összevont, 16 megabájtos tárral gazdálkodhatnak a magok, amely kapacitást helyzettől függően akár egyetlen mag is megkaphatja. A duplázás ellenére a kifejezetten a szerverekhez, illetve asztali PC-khez készített Vermeer továbbra is előnyben van, ennél ugyanis 8 darab magra 32 megabájt L3 esik.

OEM modellekről révén szó, az AMD nem közölt árakat, ám a nagyobb lapkaméret és chiphiány miatt vélhetően ebben a tekintetben is egy magasabb érték szerepel az újdonságok mellett. A chiptervező arról nem beszélt, hogy a processzorokra épülő első asztali konfigurációk mikor kerülnek piacra, mint ahogy arról sincs konkrétum, hogy a dobozos kiszerelésben mikor jelenhet meg a Cezanne. Az egyedi asztali konfigurációban gondolkozók számára aggasztó lehet, hogy az előd Renoirból egyáltalán nem készült dobozos verzió, a processzorokat csak tálcás, OEM kiszerelésben lehet(ett) megvásárolni, meglehetősen limitált elérhetőség mellett.

a címlapról