:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 14. 12:40

Az asztali PC-kbe is érkezik az AMD "Cezanne"

Lassan a desktop PC-khez is lecsurog az AMD januárban bemutatott processzora, amely elsősorban CPU-s végrehajtásban jelent előrelépést az elődökhöz képest.

A januári notebookos rajt után az asztali konfigurációkig is eljutott az AMD Cezanne kódnevű kliensprocesszora. A szokásos koreográfia alapján a chipeket első körben az OEM gyártók kapják meg, vagyis a dobozos, kifejezetten kiskereskedelmi forgalomba szánt modellekre még mindenképp várni kell néhány hónapot. Az asztali Cezanne elsősorban a Zen 3-as processzormagok, illetve a valamelyest magasabb órajelek miatt jelent előrelépést a Renoirhoz viszonyítva.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az AMD első körben összesen hat darab különféle modellt jelentett be, amelyek specifikáció felkerültek a cég weboldalára is. Szokás szerint az egyes variánsok között a magszám, az órajel, illetve a fogyasztási keret (na meg persze az árazás) jelenti a legfőbb különbséget. A csúcsmodellt a Ryzen 7 5700G képviseli, amely nyolc CPU-magot és ugyanennyi GPU-s végrehajtót kínál. A Renoirhoz, vagyis a 4700G-hez képest szerény 4-5 százalékkal, pontosabban 200 MHz-zel nőtt a CPU-s órajel, a GPU frekvenciája azonban nem változott. A TDP-hez sem nyúlt az AMD, így maradt a kedvező, 65 wattos érték.

amd_cez

Említésre érdemes, hogy az L3-as gyorsítótár kapacitása duplázódott. A Renoir osztott és csekély, mindössze 8 megabájtos harmadszintű gyorsítótárával szemben egy összevont, 16 megabájtos tárral gazdálkodhatnak a magok, amely kapacitást helyzettől függően akár egyetlen mag is megkaphatja. A duplázás ellenére a kifejezetten a szerverekhez, illetve asztali PC-khez készített Vermeer továbbra is előnyben van, ennél ugyanis 8 darab magra 32 megabájt L3 esik.

OEM modellekről révén szó, az AMD nem közölt árakat, ám a nagyobb lapkaméret és chiphiány miatt vélhetően ebben a tekintetben is egy magasabb érték szerepel az újdonságok mellett. A chiptervező arról nem beszélt, hogy a processzorokra épülő első asztali konfigurációk mikor kerülnek piacra, mint ahogy arról sincs konkrétum, hogy a dobozos kiszerelésben mikor jelenhet meg a Cezanne. Az egyedi asztali konfigurációban gondolkozók számára aggasztó lehet, hogy az előd Renoirból egyáltalán nem készült dobozos verzió, a processzorokat csak tálcás, OEM kiszerelésben lehet(ett) megvásárolni, meglehetősen limitált elérhetőség mellett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.