Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 9. 09:52

Visszadolgozta magát az Alienware notebookokba az AMD

Sok évnyi szünet után jelent meg újabb, AMD processzora épülő Alienware noteszgép. Az évi nagyjából 3 milliárd dollár forgalmat generáló gamer márka erős konfigurációt épített a chiptervező legfrissebb központi egységeire.

Egyre kevesebb OEM engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja az AMD Ryzen processzorait. Ezt mi sem támasztja alá jobban, hogy az Alienware röpke 14 évet követően jelentett be új AMD-s notebookot. A játékosoknak szánt, 15 hüvelykes m15 R5 Ryzen Editionbe a chiptervező aktuális legerősebb, Zen 3-alapú Ryzen 9 5900HX típusú mobilprocesszora került. A Lisa Su vezetése alatt álló cég ugyanakkor nem lehet maradéktalanul boldog processzora mellé ugyanis a konkurens Nvidia GeForce RTX 3070 grafikus kártyája került, vagyis a tisztán AMD-s Alienware noteszgép továbbra is várat magára.

alien_amd_m15

A gyártó tipikus dizájnjegyeit képviselő számítógépbe legfeljebb 32 GB DDR4-3200 rendszermemória és összesen 4 TB SSD (2x2TB) kérhető, a megrendelő igényei alapján. A klaviatúra sem hétköznapi, a billentyűk háttérvilágításának színe ugyanis egyenként állítható, a kapcsolók pedig Cherry MX ultra-low profile típusúak. A 15,6 hüvelykes kijelzőpanel maximális felbontású WQHD (2560x1440) lehet, habár ekkora képátlóhoz jobb választás lehet a kisebb, Full HD felbontás, amely 360, valamint 165 Hz-es maximális képfrissítéssel egyaránt elérhető.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az m15 R5 Ryzen Edition Wi-Fi 6 és Bluetooth 5.2 támogatással érkezik, a ház oldalira pedig két-két USB Type-C (3.2 Gen 2) és USB Type-A (3.2 Gen 1) port került HDMI 2.1, 2,5 gigabites Ethernet, illetve fejhallgató-jack aljzatokkal társítva. Az akkumulátor szerepét a nagyjából kettő és fél kilogrammos notebook méretének és teljesítményének megfelelően egy 86 wattórás lítiumion egység tölti be. A nettó 1800 dolláros alapárú gépek április 20-tól lesznek elérhetőek Amerikában, globálisan pedig két héttel később, május 4-én kerülnek piacra.

Az AMD-Alienware-Dell háromszög

A processzorokat szállító AMD, illetve az Alienware anyacégének számító Dell kapcsolata nem volt felhőtlen az elmúlt évtizedekben. A történet egészen a processzortervező eddigi legnagyobb diadalát hozó, első Athlon 64-ekig és Opteronokig nyúlik vissza. A 2000-es évek első felében piacra került sikertermékekre ugyanis némileg meglepő módon semmilyen rendszert nem épített a Dell, ehelyett viselve a több szempontból is gyengébb Intel Pentium és Xeon processzorok hátrányait, hűen kitartott beszállítópartnere mellett.

Mint később kiderült a lojalitás hátterében nem pusztán bajtársi becsület húzódott. Az AMD 2005-ben trösztellenes pert indított az Intel ellen, mondván: a legnagyobb processzorgyártó törvénytelen eszközökkel tartja távol a PC-gyártókat az AMD processzorok használatától, illetve megtorló intézkedéseket vezetett be azokkal szemben, akik mégis AMD-alapú rendszereket forgalmaznak. Az ügy kezdete után nagyjából egy évvel a Dell meggondolta magát, az Intelhez mindaddig hűen ragaszkodó cég 2006 őszén néhány tessék-lássék termék formájában AMD-s PowerEdge szerverekkel, illetve pár darab PC-vel jelentkezett, nem sokkal később pedig az első (és sokáig utolsó) Athlon processzoros Alienware is megérkezett.

2007-től az AMD lassú, de folyamatos lejtmenetbe kapcsolt, így a Dell könnyedén engedte el a púpnak számító beszállító kezét. A Ryzenek négy évvel ezelőtti sikeres bemutatkozásának (illetve az Intel problémái) hála azonban ismét reflektorfénybe került a chiptervező, a piaci pedig gyorsan elkezdett megbarátkozni a cég új termékeivel. Ezt már a Dell sem hagyhatta szó nélkül, amely első körben még inkább kritikus volt a friss processzorokkal szemben. 2018 tavaszán John Roese, a vállalat műszaki igazgatója bár érdekesnek és innovatívnak nevezte a Ryzeneket, az Intelhez mért bizonyos különbségekre hivatkozva kijelentette, hogy cégével nem változtatnak számottevően termékkínálatuk összeállításán.

Roose akkor arra hivatkozott, hogy az Intel túlságosan nagy szereplő, amely az AMD-jével szemben masszív, szerteágazó termékportfólióval rendelkezik, ennek fényében pedig utóbb említett cég kizárólag másodhegedűs lehet. A műszaki igazgató ugyanakkor elismeri, hogy a két cég termékei között megfelelő különbségek vannak ahhoz, hogy azokra egyaránt építsenek különféle rendszereket, ám mindez egyelőre kevés ahhoz, hogy a paletta egy nagyobb részét lehessen az AMD processzoraira bízni.

Bő egy évvel később, 2019 nyarán az AMD leszerződtette Frank Azort, az Alienware egyik alapítóját és egykori igazgatóját. A kifejezetten játékosoknak szánt PC-kkel foglalkozó márka egykori kulcsembere vezető pozíciót kapott a chiptervezőnél, ahol azóta is a különféle gamer architektúrákért felel. Szakmai tapasztalata mellett Azor vélhetően korábbi kollégáival kiépített kapcsolatát is kamatoztatni tudja, melynek egyik gyümölcse épp a frissen bejelentett m15 R5 Ryzen Edition lehet.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.