Szerző: Asztalos Olivér

2019. július 16. 12:24:00

Levadászta az Alienware egyik alapítóját az AMD

Az AMD-nél folytatja az Alienware egyik alapítója, illetve egykori igazgatója, akinek egyik legfőbb feladata az elmúlt években megkopott Radeon márka felvirágoztatása lehet.

Leszerződtette az Alienware alapítóját, Frank Azort az AMD. A kifejezetten játékosoknak szánt PC-kkel foglalkozó népszerű márka egykori kulcsembere vezető pozíciót kapott a chiptervezőnél, ahol a különféle gamer architektúrákért felel majd. Azor első számú feladata a keresztplatformos fejlesztések, azaz a PC-konzol-felhő háromszög kormányzása lesz. A tapasztalt szakember megszerzése annak fényében nem meglepő, hogy PC-piacon a játékosoknak szánt termékekben látja a következő néhány év szinte egyetlen növekedési potenciálját az ipar, tehát Azor könnyen kamatoztathatja a sikerre vitt Alienware-nél megszerzett tapasztalatait.

Azor eddigi teljes karrierje az Alienware körül forgott, ahol 1998 márciusa óta dolgozott. Az első bő 11 évben a komplett gamer portfólióért felelt a tervezéstől a menedzsmenten át egészen a PR-ig, beleértve a kiegészítőket és a szoftvereket is. A szakember nevéhez fűződik a piac első nagyteljesítményű játékosoknak szánt notebookja, az Area-51m is. Időközben a Dell felvásárolta az exkluzív PC-ket tervező céget, amely a 2006-os akvizíció óta külön divízióként működik a vállalaton belül, ügyesen monetizálva az értékes márkanevet. Az Alienware sikerét jól mutatja, hogy a gamer termékek nagyjából évi 3 milliárd dollár forgalmat generálnak.

frank_azor_aw

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Arról egyelőre semmilyen hír nincs, hogy ki veszi majd át Dellen belül Azor igazgatói székét, a szakember lehetséges új céljait azonban nem nehéz kitalálni. Bár az AMD 2013 óta sikerrel tartja pozícióját a konzoloknál, azaz a PlayStationél és az Xboxnál, ehhez mindmáig nem társult komoly pénzügyi eredmény. A chiptervező egyik 2016-os pénzügyi jelentése szerint a konzolok 2020-ig mindössze körülbelül 1,5 milliárd dollárt hoznak a konyhára, amely összeg rendkívül szerény, évi csupán néhány százmillió dollár. Összehasonlítás gyanánt a konkurens Nvidia a gyengén sikerült legutóbbi negyedévében, vagyis mindössze 3 hónap leforgása alatt 1,05 milliárdot kaszált a GeForce-okból.

A rendkívül szerény bevétel mellett a PC-s fejlesztéseket is visszavethetik a konzolok. Az AMD egyik korábbi alkalmazottja, Jason Evangelho szerint a Radeonok lemaradásának hátterében ugyanis egy tudatos stratégiai döntés áll, amely a konzumer PC-s termékek helyett az úgynevezett semi-custom, vagyis a megrendelő igényei szerint testre szabot, elsősorban konzolos dizájnokat részesíti előnyben. Evangelho ezek közül elsősorban a Navi kódnevű GPU-t, illetve pontosabban az annak alapját adó architektúrát emelte ki korábbi cikkében, amit állítólag kifejezetten a Sony következő játékkonzoljához készítettek az AMD mérnökei, a PC-s fejlesztések kárára.

Elképzelhető, hogy PC-kkel befutott Azor megpróbálja visszakormányozni a videokártyák irányába az AMD GPU-s fejlesztési terveit. Az elmúlt pár évben meglehetősen egyhangú volt a GeForce-Radeon párharc, említésre érdemes konkurálást csak az alig két hete bemutatott Navi-alapú kártyák hoztak. A sok milliárdos piac ráadásul az Intel formájában hamarosan egy harmadik szereplővel bővül, amely jövőre ígéri újkori diszkrét grafikus megoldásait.

a címlapról