Szerző: Koi Tamás

2021. február 12. 11:07

Támogatásért kopogtatnak Bidennél az amerikai chipgyártók

Az amerikai chipgyártás újbóli virágzása nem képzelhető el jelentős kormányzati hozzájárulás nélkül - hívják fel a januárban beiktatott új amerikai elnök figyelmét az Egyesült Államok félvezetőiparának legnagyobb szereplői.

Az Amerikai Egyesült Államokban kiemelt prioritást kell élvezzen a helyi félvezetőipar újbóli felvirágoztatására, különben az ázsiai riválisok végképp maguk mögött hagyják az egykori félvezető-nagyhatalmat - hívják fel a januárban megválasztott új amerikai elnök, Joe Biden figyelmét a legnagyobb helyi gyártók egy csütörtökön kiadott nyílt levélben. 

A többek közt az Intel, a Qualcomm, a Micron és az AMD legfelsőbb vezetői által aláírt levélben úgy fogalmaznak, hogy az elnök új gazdaságélénkítő akciótervében jelentős támogatást kell nyújtani a félvezetőipari fejlesztések, így különösen a gyártás részére, ezzel hosszú távon elkerülhetővé válhatnak, illetve minimalizálhatók a globális félvezetőipar mostanihoz hasonló ellátási nehézségei, melyek az autóipari szereplőket, illetve a PC- és konzolgyártókat egyaránt sújtják.

chip_inhand

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

A levél szerint a félvezetőgyártás ma már szinte teljes egészében Ázsiába helyeződött át, amit jól jelez, hogy míg 1990-ban a globális termelés 37%-a származott amerikai üzemekből, addig ez mára 12%-ra csökkent. Az aláírók szerint a pólusváltás elsődleges oka, hogy az ázsiai országok jelentős támogatást (elsősorban adókedvezményeket és más juttatásokat) biztosítanak a helyi szereplőknek, míg az Egyesült Államokban jelenleg nincs ilyen kezdeményezés érvényben.

A Kongresszus ugyanakkor tavaly előirányzott már támogatást a félvezetőipar kutatás-fejlesztési és gyártótevékenységére, ám ennek összege és jellege egyelőre nem lett meghatározva. Az aláírók arra hívják fel az elnök figyelmét, hogy a jelenlegi helyzet csak határozott, jelentős lépésekkel oldható fel, ha pedig semmi sem változik, annak rendkívül súlyos következményei lehetnek.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról