Szerző: Koi Tamás

2021. február 5. 11:43

Gigaberuházást tervez Texasban a Samsung

Jelentős összegű beruházással hozna létre újabb chipgyártó üzemet az Amerikai Egyesült Államokban a Samsung, mely a tajvani TSMC-vel folytatott versengés részeként óriási összegeket öl a következő években a félvezetőipari gyártókapacitás felfuttatásába.

Kész jelentős mértékben bővíteni a texasi Austinban található gyártókomplexumát a Samsung Electronics - derül ki a dél-koreai vállalat által az állam kormányzatának benyújtott szándéknyilatkozatából. Az új félvezetőgyártó üzem összesen mintegy 17 milliárd dolláros beruházással készülne el és 1800 helyit foglalkoztatna a tervek szerint. A projekt része a Samsung Electronics hosszú távú beruházási tervének, melynek során a vállalat tíz éven belül több mint százmilliárd dollárt költene a chipgyártó kapacitás felfuttatására.

Amennyiben a kormányzattal sikerül megegyezni egyebek mellett a beruházás kapcsán járó adókedvezményekről, a komplexum építésével kapcsolatos munkálatok már az idei második negyedévben megkezdődhetnek, a termelés pedig 2023-ban kezdődhet meg az új austini gyárban. A tervek szerint mintegy 650 ezer négyzetméteres üzem a társaság birtokában lévő, körülbelül 259 hektáros telken épülhetne fel.

Az üzemben elsősorban az amerikai technológiai cégek, így az Nvidia, a Qualcomm és a Tesla számára készülhetnek majd félvezetők, de nem kizárt, hogy az Intel is fog gyártatni chipeket Austinban.

samsung_austin
a samsung már meglévő austini gyára

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A TSMC eközben Arizonában tervez hasonló léptékű beruházást, itt a tajvani cég 12 mintegy milliárd dollárért tervez felhúzni egy olyan chipgyártó üzemet, melyben 5 nm-es gyártástechnológiával indulhat meg a termelés, előreláthatóan 2024-ben. A TSMC ezzel párhuzamosan Tajvanon és Kínában is épít új üzemeket, szintén a növekvő megrendelési volumenekre válaszul.

A chipgyártó üzemekben készülő félvezetők iránt elsősorban az autóiparban nőtt meg jelentősen az igény az elmúlt években, így a koronavírus miatt jelentkező ellátási lánc problémák most leginkább ezt az iparágat sújtják. A globálisan jelentkező chiphiány miatt január elején több autógyártó is kénytelen volt átszervezni a gyártás-logisztikát, ami szélsőséges esetben egyes üzemek ideiglenes bezárásával is járt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról