Szerző: Koi Tamás

2020. július 20. 11:17

A TSMC segítségével futtatná fel a chipgyártást Japán

Globális chiphgyártó-partner bevonásával pezsdítené fel a helyi chiptervező- és gyártó iparágat Japán - számolt be a hétvégén a helyi sajtó.

Vezető chipgyártó partner - így elsősorban a tajvani TSMC - bevonásával tervezi felpezsdíteni a helyi félvezetőgyártó-piacot Japán - számolt be a hétvégén a tervekről a helyi sajtó. A külföldi partner bevonásával felpezsdített helyi gyártás célja nem az, hogy Japánt (újra) chipgyártó nagyhatalommá tegye, sokkal inkább nemzetbiztonsági megfontolások állnak az elképzelés mögött.

A névtelen kormányzati forrásokra hivatkozó Yomiuri Shimbun szerint a japán kormány több éven keresztül tartó, több milliárd dollár értékű ösztönző programmal támogatná azt a chipgyártót, mely a helyi piaci szereplőkkel összefogva hajlandó üzemet építeni az országban. Egyelőre nincs hír arról, hogy a kormányzati elképzelések szerint a közös munka mikor veheti kezdetét, ahogy még a potenciális partner(ek) kiválasztása sem történt meg.

renesas_factory
gyártósor a renesas egyik üzemében

Docker és Terraform képzésekkel indul a tavaszt! (x)

Április 19-20-án 12 órás online, alapozó képzéseket indít a HWSW.

Docker és Terraform képzésekkel indul a tavaszt! (x) Április 19-20-án 12 órás online, alapozó képzéseket indít a HWSW.

Japán ugyanakkor a riport szerint azt szeretné elérni, hogy a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, a tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., vagyis a TSMC építene gyárat az országban közösen egy vagy több helyi szereplővel. A TSMC a tajvani sajtó megkeresésére cáfolta, hogy japán partnerek vagy a kormányzat részéről bármilyen vegyesvállalati kezdeményezésről szóló megkeresés érkezett volna a céghez, a társaság ugyanakkor nem zárta ki egy ilyen jellegű együttműködés lehetőségét a későbbiekben.

A TSMC éppen idén májusban jelentette be, hogy 12 milliárd dolláros beruházással üzemet épít az Egyesült Államokban elsősorban a helyi chiptervezők kiszolgálására. A beruházás részben a Trump-adminisztráció lehengerlő lobbierejének köszönhető, ahogy az amerikai kormányzat minden erejével igyekszik az iparág, illetve az ország kína-függőségét csökkenteni.

a címlapról