:

Szerző: Asztalos Olivér

2019. április 25. 16:12

Elképesztő összeget pumpálna félvezetős fejlesztésekbe a Samsung

Hatalmas összeggel igyekszik serkenteni félvezetős fejlesztéseit a következő nagyjából egy évtizedben Samsung.

115 milliárd dollárnak megfelelő gigabefektetéssel próbálja kedvezőbb pozícióba hozni magát a félvezetőgyártásban a Samsung. A dél-koreai vállalat az összeget a következő bő 10 évben, 2030-ig költené el kutatásra és fejlesztésre, illetve a termeléshez szükséges infrastruktúra bővítésére. Ezzel a vállalat egyik nem titkolt célja, hogy javítsa versenyképességét a bérgyártók piacán, ahol a tajvani TSMC továbbra is utcahosszal vezet a konkurensek előtt.

A 133 billió dél-koreai wonnak megfelelő összeg nagyobb részét, pontosabban mintegy 55 százalékát, átváltva nagyjából 63,4 milliárd dollárt fordítana fejlesztésre a Samsung. Az óriási összeg hátterében az újabbnál újabb gyártástechnológiák egyre magasabb K+F költségei állnak. Egy új node kifejlesztése több milliárd dollárt emészthet fel, a kiadások pedig generációról generációra nagy léptékkel nőnek. A vállalat nem közölte, hogy az összeget csak gyártástechnológiák vagy az azokra épülő különféle chipek tervezésére is fordítja-e, de az utóbbi tűnik valószínűbbnek.

samsung_fab

Lassan a digitális lábnyom is szériatartozék (x)

A thyssenkrupp kormányrendszereihez már tekintélyes adatvagyon is jár.

Lassan a digitális lábnyom is szériatartozék (x) A thyssenkrupp kormányrendszereihez már tekintélyes adatvagyon is jár.

További chipgyártó üzemek építéséhez, illetve a már meglévők korszerűsítéséhez 52,1 milliárd dollárnak megfelelő vont különít el a Samsung. A szóban forgó összeget nem lesz túl nehéz elkölteni, hisz egy modern üzem több tízmilliárd dollárba is kerülhet. Bő egy éve röppent fel a hír, miszerint a Pyeongtaek városában található Line 1 mellé húzna fel egy újabb, potom 30 billió wonba (~27,8 milliárd dollár) kerülő üzemet is felhúzna a Sasmung. A P2 Project fedőnév alatt futó beruházást állítólag a közelmúlt trendjei, vagyis a növekvő igények inspirálják, az üzemben ugyanis különféle memóriákat, vagyis elsősorban DRAM-okat és NAND chipeket állíthat majd elő a vállalat.

Azt nem tudni, hogy P2 Project kiadásait beleszámolta-e a 115 milliárd dollárba a Samsung, az azonban bizonyos, hogy a bő egy évtizedet felölelő beruházások 15 000 fővel toldhatják meg a konglomerátum már most is rendkívül magas, 320 000 fős alkalmazotti létszámát.

A felhő alapú szolgáltatások, a konténer alapú futtatókörnyezetek és a microservice architektúrára épülő alkalmazásfejlesztés bizony feladják a leckét, ha a régebbi, monolitikus rendszerekhez kell hozzákapcsolni az újdonságokat. Összeszedtük, mire érdemes figyelni tervezés és megvalósítás során.

a címlapról