Szerző: Koi Tamás

2021. január 29. 13:13

Ismét zero rate opciók miatt vizsgálódik a GVH

Újfent vizsgálódik két mobilszolgáltató zero rate opcióival kapcsolatban a Gazdasági Versenyhivatal, mely szerint felmerült a gyanú, hogy a Magyar Telekom és a Vodafone Magyarország ezen opciók reklámozása és a feltételek közzététele során megtéveszthette a fogyasztókat.

A Gazdasági Versenyhivatal 2020 októberében a Magyar Telekom Nyrt., majd 2021 januárjában a Vodafone Magyarország Zrt. ellen indított versenyfelügyeleti eljárást, ugyanabból az okból: a szervezet közleménye szerint a vállalkozások valószínűleg megtévesztően népszerűsítik mobilinternet-díjcsomagjaikat egyes közösségi alkalmazások korlátlan használatának lehetőségével. Nem ez az első eset, hogy a magyar versenyhatóság az akár külön értékesített, akár díjcsomagokba integrált, úgynevezett zero rate opciók feltételeit vizsgálja, ám korábban más gyakorlatot kifogásolt a GVH.

A GVH szerint kérdéses reklámok azt a benyomást kelthetik a fogyasztókban, hogy a mobilinternet-csomagban foglalt adatmennyiségen felül használhatnak meghatározott, mobileszközre (is) telepíthető közösségi alkalmazásokat. Valószínűsíthető azonban, hogy bizonyos adatforgalmak ilyen esetekben is csökkentik a fogyasztók rendelkezésére álló keretet, ezért azok használata valójában nem korlátlan - áll a GVH sajtóközleményében.

gvh_epulet
a Gazdasági Versenyhivatal budapesti székháza

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hogy pontosan milyen adatforgalmakra vonatkozóan állapította meg a fentieket a hivatal, azt nem részletezi, ugyanakkor feltételezhetően arról a jelenségről lehet szó, amikor a felhasználó az adott közösségi szolgáltatáson belülről indulva, kifelé mutató linken keresztül tekint meg valamilyen tartalmat (weboldalt vagy videót). Ez esetben a szolgáltatók valóban nem alkalmazzák az adott platformra érvényes korlátlanságot, a tavaly ősszel, illetve idén januárban indult vizsgálatok azt hivatottak eldönteni, hogy erre a tényre adott esetben megfelelő módon felhívták-e az előfizetők figyelmét.

A két szolgáltató egyébként weboldalán jelenleg is igyekszik felhívni a figyelmet az érintett jelenségre, így a Vodafone a Pass adatopciók, a Telekom pedig az érintett díjcsomagok részleteinél emeli ki, hogy a beágyazott tartalmakra nem vonatkozik a korlátlanság.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról