Szerző: Koi Tamás

2021. január 25. 13:51

Újabb üzletág-értékesítésre készülhet a Huawei

Bennfentes értesülések szerint tovább karcsúsítaná okostelefonos üzletágát a kínai Huawei Technologies - ezúttal a cég P és M sorozatú készülékei, illetve a hozzájuk tartozó márkajogok kerülhetnek új tulajdonos kezébe, hasonló elv alapján, ahogy tavaly a Honor márka is tulajdonost váltott. A Huawei cáfol.

Eladná az okostelefonos üzletágának csúcsszegmensét adó P és Mate szériák gyártási, illetve márkahasználati jogát a kínai Huawei Technologies, mely az amerikai kereskedelmi szankciók miatt egyre komolyabb gyártási nehézségekkel kell szembenézzen, ahogy kifut a rendelkezésre álló, felhalmozott komponenskészletekből. A Reutersnek név nélkül nyilatkozó belsős informátorok szerint a kínai cég a tárgyalások kezdeti szakaszában jár egy sanghaji állami befektetői alappal, az üzlet pedig hasonló elven köttetne meg, ahogy tavaly novemberben a Honor esetében is történt.

A források szerint a tranzakció lehetősége először tavaly szeptemberben merült fel a cégvezetésen belül, nagyjából azzal párhuzamosan, ahogy a Honor üzlet előkészítése is zajlott. Akárcsak a Honornál, úgy jelen esetben sincs szó arról, hogy a Huawei elhagyná az okostelefon-piacot, csupán a rendkívül komoly fejlesztési, gyártási és marketingköltségekkel járó csúcsszegmensből vonulna ki, miután az említett szankciók hatására kénytelen az eladások drasztikus visszaesésével számolni.

hm40p03
huawei mate 40 pro, az aktuális csúcsmodell

A Huawei okostelefon-gyártó üzletágának kálváriája 2019 májusában kezdődött, amikor a Trump-adminisztráció nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva feltette a gyártót az úgynevezett Entity List-re, mellyel első körben megszűnt annak a lehetősége, hogy a gyártó bármilyen amerikai technológiát vásároljon. A szankciók tavaly augusztusban, illetve szeptemberben újabb szintre léptek, ettől az időponttól kezdve már azoknak a külföldi cégeknek is tiltottá vált a Huawei kiszolgálása, melyek amerikai technológiát vagy know how-t használnak a termékeik előállítása során.

Ez utóbbi rendelkezés vezetett oda, hogy a Huawei kénytelen volt bezárni saját chiptervező részlegét, illetve gyakorlatilag az összes külföldi komponensgyártótól leálltak a szállítások, így drasztikusan beszűkült a készülékekbe építhető memóriachipek, kijelzőpanelek és egyéb vezérlőáramkörök rendelkezésre állása.

Belsős források szerint a 2019-es első kereskedelmi embargó után a Huawei felsővezetése két évet adott arra, hogy az okostelefon-üzletág kálváriáját valahogy megoldja a cég, ezt követően születhet döntés arról, hogy a gyártó részben vagy teljes egészében kivonul arról a piacról, ahol rövid ideig piacvezető gyártóként volt jelen. Bár korábbi bizakodó hangok még azt remélték, hogy az újonnan beiktatott amerikai elnök, Joe Biden esetleg enyhülést hozhat a kínai-amerikai kereskedelmi háborúba, a Huaweinél több forrás szerint is letettek már ennek a lehetőségéről.

Azt ugyanakkor, hogy a P és a Mate szériákat eladná a vállalat, ezzel csak az olcsóbb közép és alsó-középkateógriás készülékeket megtartva, határozottan cáfolta a gyártó, alaptalannak nevezve azokat a pletykákat, melyek az üzletág karcsúsításáról szólnak.

a címlapról