:

Szerző: Koi Tamás

2021. január 25. 13:51

Újabb üzletág-értékesítésre készülhet a Huawei

Bennfentes értesülések szerint tovább karcsúsítaná okostelefonos üzletágát a kínai Huawei Technologies - ezúttal a cég P és M sorozatú készülékei, illetve a hozzájuk tartozó márkajogok kerülhetnek új tulajdonos kezébe, hasonló elv alapján, ahogy tavaly a Honor márka is tulajdonost váltott. A Huawei cáfol.

Eladná az okostelefonos üzletágának csúcsszegmensét adó P és Mate szériák gyártási, illetve márkahasználati jogát a kínai Huawei Technologies, mely az amerikai kereskedelmi szankciók miatt egyre komolyabb gyártási nehézségekkel kell szembenézzen, ahogy kifut a rendelkezésre álló, felhalmozott komponenskészletekből. A Reutersnek név nélkül nyilatkozó belsős informátorok szerint a kínai cég a tárgyalások kezdeti szakaszában jár egy sanghaji állami befektetői alappal, az üzlet pedig hasonló elven köttetne meg, ahogy tavaly novemberben a Honor esetében is történt.

A források szerint a tranzakció lehetősége először tavaly szeptemberben merült fel a cégvezetésen belül, nagyjából azzal párhuzamosan, ahogy a Honor üzlet előkészítése is zajlott. Akárcsak a Honornál, úgy jelen esetben sincs szó arról, hogy a Huawei elhagyná az okostelefon-piacot, csupán a rendkívül komoly fejlesztési, gyártási és marketingköltségekkel járó csúcsszegmensből vonulna ki, miután az említett szankciók hatására kénytelen az eladások drasztikus visszaesésével számolni.

hm40p03
huawei mate 40 pro, az aktuális csúcsmodell

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Huawei okostelefon-gyártó üzletágának kálváriája 2019 májusában kezdődött, amikor a Trump-adminisztráció nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva feltette a gyártót az úgynevezett Entity List-re, mellyel első körben megszűnt annak a lehetősége, hogy a gyártó bármilyen amerikai technológiát vásároljon. A szankciók tavaly augusztusban, illetve szeptemberben újabb szintre léptek, ettől az időponttól kezdve már azoknak a külföldi cégeknek is tiltottá vált a Huawei kiszolgálása, melyek amerikai technológiát vagy know how-t használnak a termékeik előállítása során.

Ez utóbbi rendelkezés vezetett oda, hogy a Huawei kénytelen volt bezárni saját chiptervező részlegét, illetve gyakorlatilag az összes külföldi komponensgyártótól leálltak a szállítások, így drasztikusan beszűkült a készülékekbe építhető memóriachipek, kijelzőpanelek és egyéb vezérlőáramkörök rendelkezésre állása.

Belsős források szerint a 2019-es első kereskedelmi embargó után a Huawei felsővezetése két évet adott arra, hogy az okostelefon-üzletág kálváriáját valahogy megoldja a cég, ezt követően születhet döntés arról, hogy a gyártó részben vagy teljes egészében kivonul arról a piacról, ahol rövid ideig piacvezető gyártóként volt jelen. Bár korábbi bizakodó hangok még azt remélték, hogy az újonnan beiktatott amerikai elnök, Joe Biden esetleg enyhülést hozhat a kínai-amerikai kereskedelmi háborúba, a Huaweinél több forrás szerint is letettek már ennek a lehetőségéről.

Azt ugyanakkor, hogy a P és a Mate szériákat eladná a vállalat, ezzel csak az olcsóbb közép és alsó-középkateógriás készülékeket megtartva, határozottan cáfolta a gyártó, alaptalannak nevezve azokat a pletykákat, melyek az üzletág karcsúsításáról szólnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 12:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.