Szerző: Hlács Ferenc

2021. január 22. 12:24

Itt az első Huawei-éra utáni Honor okostelefon

Azt még nem tudni, hogy a Google szolgáltatások elérhetők lesznek-e a készüléken.

Leleplezte első, már a Huawei-től függetlenül piacra kerülő okostelefonját a Honor. A MediaTek processzorral szerelt, V40 5G névre hallgató készülék első körben csak Kínában lesz megvásárolható - azt ugyanakkor még nem tudni, visszajutnak-e annak fedélzetére a Google szolgáltatásai.

Tavaly ősszel rengeteg pletyka felröppent, melyek szerint a Huawei azt tervezi, túlad az elsősorban fiatalokat célzó, belépő-középszintű eszközökre fókuszáló Honor divízióján, végül pedig november közepén a gyártó hivatalosan is megerősítette a lépést. A részleget a kínai Sencsen város kormányzatának birtokában lévő Shenzhen Zhixin New Information Technology vásárolta meg, az üzlettel pedig a Huawei valamennyi kapcsolatát elvágta a Honorral, annak már semmilyen döntéshozatali vagy üzletvezetési folyamatában nem vesz részt, illetve részesedést sem tartott meg belőle. Az akvizíció pontos értékét a felek nem árulták el, noha egyes pletykák akár 15,2 milliárd dolláros felvásárlásról szóltak.

honorv40

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A felvásárlásból befolyt összeget a Huawei saját, az USA szankciói miatt egyre nehezebb helyzetben lévő fő okostelefonos brandje megmentésére fordíthatja, a Honor pedig az anyacégtől elválva mentesülhet az Egyesült Államok korlátozásai alól, így elviekben az amerikai technológiát használó mobilprocesszorokhoz és a Google androidos ökoszisztémájához (GMS) is ismét hozzáférést kapva.

A bejelentés ugyanakkor a legégetőbb kérdésre, azaz hogy a Honor új készüléke GMS-sel a fedélzetén kerül-e piacra, nem adott választ, arról a cég egyáltalán nem beszélt. Ez persze a Kína-exkluzív modellnél nem jelent feltétlenül problémát, az országban a harmadik féltől származó alkalmazásboltok használata megszokottnak mondható - a potenciális európai rajthoz ugyanakkor mindenképp szükség lesz a Google által biztosított hátszélre.

A 6,72 hüvelykes Honor V40 egyébként egy 120 hertzes OLED kijelzővel operál, amely mögött egy MediaTek Dimensity 1000+ processzor, 8 gigabájt RAM, illetve akár 256 gigabájt tárterület húzódik, egy 4000 mAh-s akku társaságában. A készülék masszív hátlapi kamerablokkján egy 50 megapixeles fő szenzor, egy 8 megapixeles, ultraszéles látószögű kamera, valamint egy 2 megapixeles makró érzékelő sorakozik, a 16 megapixeles előlapi kamerát pedig a kijelzőbe ütötte a gyártó. A V40 nettó 555 dollárnak megfelelő indulóáron kerül piacra Kínában.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.