:

Szerző: Hlács Ferenc

2020. december 11. 11:24

A német versenyhatóság is vizsgálatot indít a Facebook ellen

A Bundeskartellamt a Facebook és Oculus fiókok kikényszerített összekapcsolása miatt indít eljárást.

Záporoznak a pofonok a Facebookra, alig egy nappal azután, hogy a közösségi óriást 48 amerikai állam és az Egyesült Államok versenyügyi hatósága is perbe fogta, most Németországban indított vizsgálatot a cég ellen a szövetségi versenyhivatal (Bundeskartellamt). A vállalat új VR-headseteivel bevezetett irányelvei miatt került a német hatóság célkeresztjébe, miután azok használatához már megköveteli a Facebook fiókkal történő bejelentkezést, illetve hamarosan a korábbi modellek teljes értékű működéséhez is szükség lesz regisztrációra a közösségi oldalon.

A Facebook idén nyáron jelentette be, hogy a jövőben megköveteli az Oculus és Facebook fiókok összevonását a felhasználóktól. A cég szerint a különálló Oculus profilok jelenlegi formájukban 2023. január 1-ig lesznek használhatók, ezt követően, ha a felhasználó nem vonja azt össze a közösségi oldalon regisztrált profillal, bár a headset továbbra is használható marad, számos alkalmazás és játék nem működik majd tovább rajta. A szeptemberben bemutatkozott, Oculus Quest 2 headsetnél a cég már most megköveteli a Facebook fiókkal történő bejelentkezést, és várhatóan hasonló lesz a helyzet a jövőben bemutatkozó modelleknél is.

oquest04

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalat a döntést azzal indokolta, hogy a felhaszánlóknak így könnyebb lesz az ismerősökkel való kapcsolattartás VR környezetben, illetve a közösségi oldal integrációjával a nemkívánatos tartalmak és trollok jelentése is egyszerűbb lesz.

Nem meglepő módon a felhasználók jelentős része nem fogadta kitörő örömmel a bejelentést, az ellenérzéseket pedig most úgy tűnik a Bundeskartellamt is osztja. A hivatal szerint a VR termékek és a közösségi oldal kötelező jellegű összekötése a Facebook részéről visszaélést jelent a cég piaci dominanciájával, miután a vállalat Németországban mind a közösségi média, mind pedig a VR feltörekvő szegmensében domináns pozíciót tölt be. A hivatal ezért a következő időszakban azt vizsgálja majd, a két területen milyen mértékben korlátozza a piaci versenyt a két platform integrációja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.