Szerző: Hlács Ferenc

2020. december 11. 11:24

A német versenyhatóság is vizsgálatot indít a Facebook ellen

A Bundeskartellamt a Facebook és Oculus fiókok kikényszerített összekapcsolása miatt indít eljárást.

Záporoznak a pofonok a Facebookra, alig egy nappal azután, hogy a közösségi óriást 48 amerikai állam és az Egyesült Államok versenyügyi hatósága is perbe fogta, most Németországban indított vizsgálatot a cég ellen a szövetségi versenyhivatal (Bundeskartellamt). A vállalat új VR-headseteivel bevezetett irányelvei miatt került a német hatóság célkeresztjébe, miután azok használatához már megköveteli a Facebook fiókkal történő bejelentkezést, illetve hamarosan a korábbi modellek teljes értékű működéséhez is szükség lesz regisztrációra a közösségi oldalon.

A Facebook idén nyáron jelentette be, hogy a jövőben megköveteli az Oculus és Facebook fiókok összevonását a felhasználóktól. A cég szerint a különálló Oculus profilok jelenlegi formájukban 2023. január 1-ig lesznek használhatók, ezt követően, ha a felhasználó nem vonja azt össze a közösségi oldalon regisztrált profillal, bár a headset továbbra is használható marad, számos alkalmazás és játék nem működik majd tovább rajta. A szeptemberben bemutatkozott, Oculus Quest 2 headsetnél a cég már most megköveteli a Facebook fiókkal történő bejelentkezést, és várhatóan hasonló lesz a helyzet a jövőben bemutatkozó modelleknél is.

oquest04

Service mesh és konténerek a banán alatt (x)

Nem is gondolnád, hogy amikor feldobod a banánt a kasszára, alattuk a legkorszerűbb IT-stack dolgozik, ráadásul Budapesten fejlesztik.

Service mesh és konténerek a banán alatt (x) Nem is gondolnád, hogy amikor feldobod a banánt a kasszára, alattuk a legkorszerűbb IT-stack dolgozik, ráadásul Budapesten fejlesztik.

A vállalat a döntést azzal indokolta, hogy a felhaszánlóknak így könnyebb lesz az ismerősökkel való kapcsolattartás VR környezetben, illetve a közösségi oldal integrációjával a nemkívánatos tartalmak és trollok jelentése is egyszerűbb lesz.

Nem meglepő módon a felhasználók jelentős része nem fogadta kitörő örömmel a bejelentést, az ellenérzéseket pedig most úgy tűnik a Bundeskartellamt is osztja. A hivatal szerint a VR termékek és a közösségi oldal kötelező jellegű összekötése a Facebook részéről visszaélést jelent a cég piaci dominanciájával, miután a vállalat Németországban mind a közösségi média, mind pedig a VR feltörekvő szegmensében domináns pozíciót tölt be. A hivatal ezért a következő időszakban azt vizsgálja majd, a két területen milyen mértékben korlátozza a piaci versenyt a két platform integrációja.

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. augusztus 4. 14:10

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!