Szerző: Hlács Ferenc

2020. december 10. 09:25

A Facebook feldarabolását követeli az USA 48 állama

A frissen indított perhez a FTC is csatlakozott, a cél az Instagram és a WhatsApp leválasztása.

Össztűz alá került a Facebook az Egyesült Államokban, a vállalatot az USA majdnem minden állama, illetve a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, azaz FTC) fogta közösen perbe, akik a cégóriás feldarabolását követelik. A közösségi oldal ellen az FTC mellett összesen 48 állam részvételével mindjárt két eljárás is indult, egy a WhatsApp, egy pedig az Instagram felvásárlása kapcsán. Az államok és a bizottság mindkét esetben azzal vádolják a Facebookot, hogy a két platformot azért vásárolta fel, hogy azok birtokában monopol helyzetet alakítson ki a piacon, teljesen ellehetetlenítve a kisebb konkurenseket.

MEGVETTÉK KILÓRA

Míg az FTC szerint a Facebook eleinte ugyan megpróbált versenyezni az Instagrammal, végül azonban feladta a próbálkozást és a felvásárlás mellett döntött, hogy így zárja rövidre a versenyt - nem csak a két cég között, de a teljes közösségimédia-piacon. A pert indító koalíció a közösségi óriás potenciális versenytársainak aktív ellehetetlenítésére is kitér: a beadvány szerint a vállalat egészen addig nyitva hagyja platformját a külső szolgáltatások felé, amíg azok nem jelentenek fenyegetést számára, amennyiben azonban dominanciáját veszélyeztetik, elvágja azok hozzáférését a Facebook által szolgáltatott API-khoz és adatokhoz, illetve aktívan aláássa kapcsolatát az adott riválisokkal - de hasonló sorsra jutnak azok a szereplők is, akik visszautasítják a vállalat felvásárlási ajánlatát.

fbill

A szövetség ezért a Facebook feldarabolását, azaz a platformról az Instagram és a WhatsApp leválasztását követeli a piaci verseny visszaállítása érdekében, továbbá a Facebook későbbi felvásárlásaira is különböző megkötések kiszabását kéri - egyebek mellett azt, hogy bíróság tiltsa meg a vállalatnak, hogy 10 millió dollárnál nagyobb akvizíciót hajtson végre, a perben érintett államok előzetes értesítése nélkül. Az FTC emellett előzetes jóváhagyáshoz kötné a közösségi oldal minden jövőbeli felvásárlását. A periratokban a koalíció Mark Zuckerberg egy 2008-as emailjét is idézi amelyben a Facebook-vezér úgy fogalmaz:

Jobb felvásárolni, mint versenyezni.

 

Az államok és az FTC szerint a közösségi oldal versenyellenes magatartásának végeredményben a felhasználók isszák meg a levét, hiszen a Facebook hiába vall időről időre kudarcot a felhasználói adatok védelmében, azok nem tudnak alternatív platformhoz fordulni. Tény, hogy az utóbbi években a vállalatnak nem kellett a szomszédba mennie a biztonsági fiaskókért, elég a hírhedt, 2018-as Cambridge Analytica botrányra gondolni - tavaly nyáron a vállalatra az adatvédelmi "bakik" miatt összesen mintegy ötmilliárd dollár büntetést szabott ki az FTC.

EGYSZER MÁR RÁBÓLINTOTT A BIZOTTSÁG

Az induló perre a Facebook alelnöke és vezető tanácsadója Jennifer Newstead blogposztban reagált, amelyben arról beszélt, 2012-ben és 2014-ben épp az FTC hagyta jóvá az Instagram egymilliárd dolláros, illetve a WhatsApp 19 milliárd dolláros felvásárlását, hozzátéve, a bizottság mostani lépésével lényegében azt jelenti be:

Semmilyen akvizíció nem lesz többé végleges.

 

Newstead szerint továbbá a Facebook valamennyi üzletága rendelkezik konkurensekkel, még az Instagram és WhatsApp felvásárlása után is, amelyekhez az elégedetlen ügyfelek bármikor átpártolhatnak - a blogposzt a Google-t és a TikTokot konkrétan meg is nevezi.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Az alelnök arról is beszél, az Instagram nyolc évvel ezelőtti felvásárlásakor az még korántsem a ma is elérhető szolgáltatás volt, mai felhasználói bázisának alig 2 százalékával rendelkezett, a cég továbbá összesen 13 alkalmazottból állt, saját bevétel, illetve infrastruktúra nélkül - ugyanígy a poszt szerint a WhatsApp is "nagyon kicsi" jelenléttel bírt az USA-ban 2014 előtt. Végeredményben Newstead szerint a perrel az amerikai kormányzat saját korábbi döntéseitől visszakozna, hiszen egyszer már jóváhagyta a felvásárlásokat.

NEM ERRŐL VOLT SZÓ

A Facebook számlájára róható ugyanakkor, hogy bár az akvizíciók során eredetileg arról beszélt, a bekebelezett cégeket önálló entitásokként kezeli, az utóbbi években egyre inkább elkezdte összeolvasztani a szolgáltatásokat, mára egészen szorosra fűzve azok integrációját. A vállalat már tavaly bejelentette, közös infrastruktúrára tereli chatalkalmazásait, így átjárhatóvá téve a Messengert, a WhatsAppot és az Instagram üzenetküldőjét, a nagyobb felhasználói elköteleződés reményében. A lépést biztonsági szakértők és törvényhozók már annak első bejelentésekor kifogásolták, mondván, az a Facebooknál a házon belüli versenyt is teljesen felemészti a cégnél - amellett, hogy élesen szembemegy annak korábbi ígéretével.

Nem most merülnek fel először problémák a túl nagyra hízó tech-óriások kapcsán, az Egyesült Államokban a képviselőház igazságügyi bizottsága (House Judiciary Committee) idén októberben adott ki egy közel 450 oldalas jelentést, amelyben a digitális piacokon folyó versenyt vizsgálta. Az iratok szerint a Facebook, illetve az Apple, Amazon és a Google túl nagy dominanciát szereztek a szegmensben - a jelentés már akkor is a közösségi óriás felvásárlásait támadta, kiemelve, hogy a cég belső levelezése szerint az Instagram bekebelezésével kimondottan az volt a közösségi oldal célja, hogy a beolvasztással felszámoljon egy a piacon számára fenyegetést jelentő versenytársat.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról