Szerző: Koi Tamás

2020. november 26. 11:15

Leválasztja egyes leányvállalatait az LG

Szerkezeti átalakításokat jelentett be Dél-Korea egyik legnagyobb, családi kézben lévő konglomerátuma, az LG. A cég jövő tavaszig több tagvállalatot is leválaszt magáról, a cél a hatékonyabb működés, de szabályozói nyomás is közrejátszik a döntésben.

Dél-Korea egyik legnagyobb, családi kézben lévő konglomerátuma (csebolja), az LG Corp. csütörtökön bejelentette, hogy az igazgatótanács döntése alapján bizonyos tagvállalatait jövőre leválasztja magáról és egy újonnan létrejövő központi egységbe szervezi. A döntés a hivatalos indoklás szerint azért született, hogy az évtizedek során óriásira hízott cégcsoport működését hatékonyabbá lehessen tenni - lényegében változatlan irányítás mellett.

Az új konglomerátum létrejöttét ugyanakkor az utóbbi időben a cégcsoportokon belüli pénzmozgások ellenőrzése kapcsán szigorúbbá váló szabályozás is indokolhatja a helyi sajtó szerint, de legalábbis nem az LG az első csobol, mely hasonló reorganizációs terveket dédelgetett vagy éppen hajtott végre az az utóbbi időben.

lg_hq_logo

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az új, várhatóan jövő májusban létrejövő konglomerátum irányítása ezzel együtt is marad a Koo család kezében, az új cégcsoport első embere az LG Csoport elnökének, Koo Kwan-mo -nak az unokatestvére, Koo Bon-dzson lesz. A konglomerátum, mely jelenleg a negyedik legnagyobb dél-koreai cég, számos területen van jelen meghatározó szereplőként a helyi- és a világpiacon egyaránt. Így a nálunk is ismert elektronikai és háztartásieszközöket fejlesztő és gyártó cég, az LG Electronics mellett létezik a csoportnak vegyi és kozmetikai érdekeltsége is.

A kiszervezés többek közt érinti a kijelzővezérlőket gyártó Silicon Works Co-t, a kereskedelmi tevékenységet folytató LG International Corp-ot, az autóipari és épület belsőtér-elemeket szállító LG Hausys Ltd-t és a vegyi üzemekkel rendelkező LG MMA Corp-ot.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról