Szerző: Koi Tamás

2020. július 3. 12:20

Dél-Koreában a mobilelőfizetők 10%-a már 5G-t használ

Továbbra is Dél-Korea számít az 5G-s mobilhálózati fejlesztések egyik globális bástyájának. Az ázsiai országban a szolgáltatók hatalmas összegeket ölnek a hálózatok továbbfejlesztésébe, ami mostanra kezd is meglátszani az előfizetői bázis méretén.

Egy évvel és egy hónappal a kereskedelmi rajt után mérföldkőhöz ért az 5G-s kereskedelmi mobilszolgáltatás Dél-Koreában. A három helyi szolgáltató legutóbbi, májusi friss adatszolgáltatása alapján a helyi kormányzat közölte, az operátorok 5G-s ügyfélbázisa az ötödik hónapra elérte a 6,9 millió főt, ami éppen 10%-a az ország mintegy 69,43 milliós mobilpiacának. A helyi piaci szereplők részben a hálózatfejlesztésbe és a marketingbe ölt hatalmas összegeknek köszönhetik a fejlődést, miközben a terminálokról, vagyis az 5G-s okostelefonokról a világpiac két, koreai gyökerű elektronikai gyártó nagyágyúja, a Samsung és az LG gondoskodik.

Az illetékes koreai minisztérium által havi rendszerességgel kiadott statisztikák szerint májusban ráadásul rekord mértékben nőtt az 5G-s ügyfelek száma az országban, így egy hónap alatt csaknem 537 ezren váltottak olyan készülékre és/vagy előfizetésre, mellyel az új generációs hálózatokat használni tudják. A korábbi rekord hónapban, idén márciusban mintegy 520 ezres növekedést jelentettek a helyi szolgáltatók, az SK Telecom, a KT és az LG Uplus.

5g_sk

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A három említett szolgáltató lényegében egyszerre, tavaly áprilisban indította el az 5G-s kereskedelmi szolgáltatást az országban, az eltelt idő alatt pedig mind a fejlesztésbe, mind a marketingtevékenységbe hatalmas összegeket öltek a cégek. E befektetések mostanra kezdenek beérni, az országban immár több mint 115 ezer 5G-s bázisállomás üzemel, a fejlesztési büdzsé méretét pedig jól szemlélteti, hogy a három helyi szolgáltató csak az idei év első felében 3,4 milliárd dollárnak megfelelő koreai wont ölt az 5G-s hálózatfejlesztésbe.

A hatalmas összegű ráfordítás nem pusztán további antennák és állomások üzembe állításához szükséges. Bár az új generációs rádiós hálózatok még Dél-Koreában is kvázi az előző generáció hátán, a korábbi maghálózatokon keresztül üzemelnek (ún. 5G non-standalone topológia), a szolgáltatók már idén készek elindítani az első, vegytisztán 5G-s szabványú elemekből felépülő hálózatokat, szegmenseket (5G standalone). 

További, az idei évben várható fejlesztésekhez tartozik a milliméteres hullámhosszú frekvenciára épülő 5G-s adatkommunikációs hálózat kereskedelmi rajtja is, az ehhez kapcsolódó fejlesztések szintén a finisbe értek Dél-Koreában. A helyi kormányzat az ehhez szükséges spektrumlicenceket két évvel ezelőtt adta ki a szolgáltatóknak, melyek a 3,5 GHz-es úttörő 5G-sávban összesen 280 MHz-nyi, a 28 GHz-es sávban pedig 2400 MHz-nyi spektrumon osztozkodnak.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról