:

Szerző: Koi Tamás

2020. november 23. 11:59

Hatalmas növekedéssel számolnak a Huawei kínai riválisai

Számos, feltörekvő vagy éppen már jelenleg is óriási piaci dominanciával rendelkező kínai okostelefon-gyártó kíván hasznot húzni abból, hogy a Huawei Technologies, mely idén rövid ideig még a világ legnagyobb mobilgyártója volt, kénytelen gyártókapacitást csökkenteni és ezzel párhuzamosan az alkatrészbeszállítást is visszafogni az amerikai szankciók miatt.

Gyakorlatilag ölre mennek a legnagyobb kínai okostelefongyártók azért, hogy a kínai Huawei Technologies meggyengülését követően minél nagyobb felszabaduló gyártókapacitáshoz és létfontosságú komponensekhez (processzor, kijelző, memória) jussanak hozzá - áll a Reuters helyi szakértőket is megszólaltató riportjában

A Huawei-t sújtó, az ősz elején életbe lépett amerikai szankciók lényegében elvágták a kínai gyártót a legfontosabb beszállítópartnereitől, és bár a cég valamennyi komponenst fel tudott halmozni a szigorítások hatályba lépése előtt, a folyamat mindazonáltal kivédhetetlenül ahhoz vezet rövid- és középtávon, hogy a cég komponensmegrendelései és gyártókapacitás-lekötése csökkennek. 

Az ezáltal felszabaduló beszállítói és gyártási kapacitás lekötésére már megindult a harc Kínában, így az egyik gyártó, a Realme illetékes vezetője szerint a legnagyobb helyi piaci szereplők, így a Xiaomi, az Oppo és a Vivo egyaránt azt jelezte partnereinek, hogy a rendelési mennyiséget a jövő évben jelentős mértékben növelni kívánja. 

xiaomi_store_2
a xiaomi egyik pekingi üzletének bejárata (fotó: Reuters)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Helyi piacelemzők szerint a legambiciózusabb gyártónak a fentiek közül a Xiaomi tűnik, mely csak a jelenlegi és a következő negyedévben összesen 100 millió készülékhez elegendő komponenst rendelt a beszállítópartnerektől. A rendelési volumen nagyságrendileg 50%-kal nőtt, miután kiderült, hogy a Huawei lényegében patthelyzetbe kerül az őszi amerikai szankciókat követően.

Az Oppo és a Vivo ezzel szemben konzervatívabb mértékben, egyaránt kb. 8%-kal növelte meg komponensrendeléseit, ami a két gyártónál rendre 90 és 70 millió készülék legyártására elegendő. A Huawei ezzel szemben - részben az amerikai kényszer hatására - 55%-kal csökkentette a beszállítói megrendeléseket ugyanebben az időszakban, ami nagyságrendileg 42 millió készülékhez elegendő mennyiség - nem számolva a raktárakban felhalmozott komponensmennyiséggel.

A beszállítói készletekért és gyártókapacitásért folyó harc egyben az árakra is hatással lehet - hívják fel a figyelmet szakértők. Egyes komponensek (memóriachipek, kijelzők) beszerzési ára már most is jelentősen emelkedett, ez pedig rövid távon a fogyasztói árak növekedését is magával hozhatja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 15:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.