:

Szerző: Hlács Ferenc

2020. november 13. 12:32

Itt a Samsung legújabb, felső kategóriás mobilprocesszora

Az Exynos 1080 SoC 5 nanométeres gyártási eljárással készül és kiterjedtebb 5G támogatást hoz.

Új Exynos lapkáról rántotta le a leplet a Samsung, az Exynos 980 utódjaként érkező Exynos 1080 chip továbbra is az egy lépcsővel a csúcskategória alá pozicionált, felső kategóriás eszközöket célozza. Az SoC az előző generációhoz képest nem elhanyagolható előrelépést ígér, ráadásul azt a Samsung már 5 nanométeres gyártási eljárással készíti.

Az Exynos 980-hoz képest az új modell két extra maggal bővül, így összesen már nyolc mag dolgozik benne, egy 2,8 és három 2,6 gigahertzre állított Cortex-A78, illetve négy, 2 gigahertzes Cortex-A55 egység formájában. A SoC-ra Mali G78MP10 GPU került, amellyel akár 144 hertzen is meghajthatók az okostelefonok kijelzői, emellett új generációs, a gyártó szerint 5,7 TOPS teljesítményű NPU is helyet kapott benne. A chipet továbbá már LPDDR5 támogatással érkező memóriavezérlővel szerelte fel a Samsung.

exynos1080

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ugyancsak említést érdemel, hogy az Exnyos 1080 az elődhöz képest a szélesebb körű 5G támogatást hoz, a lapka a 6 gigahertz alatti, illetve milliméteres hullámhosszú tartományokban egyaránt használható lesz. Emellett természetesen a Wi-Fi 6 hálózatok és a Bluetooth 5.2 szabvány támogatása is adott az új chipben.

Fotózás terén a chip ISP-je már akár 200 megapixeles (önálló) szenzorokat is támogat, illetve igény szerint két 32 megapixeles érzékelőből álló szenzorpárossal is megbirkózik. Érdekes módon, talán költségcsökkentés céljából az SoC multimédiás részét a gyártó kicsit visszanyeste, ugyanis míg az előző kiadás 4K/120 FPS kódolási és dekódolási képességekkel érkezett, a 1080-nál 4K/60FPS-sel kell beérni. A H.265/HEVC, H.264, és VP9 támogatás persze idén is ott van a pakkban. Az új lapkával szerelt első készülékek várhatóan jövő év elején bukkannak fel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.