Szerző: Hlács Ferenc

2020. november 13. 12:32

Itt a Samsung legújabb, felső kategóriás mobilprocesszora

Az Exynos 1080 SoC 5 nanométeres gyártási eljárással készül és kiterjedtebb 5G támogatást hoz.

Új Exynos lapkáról rántotta le a leplet a Samsung, az Exynos 980 utódjaként érkező Exynos 1080 chip továbbra is az egy lépcsővel a csúcskategória alá pozicionált, felső kategóriás eszközöket célozza. Az SoC az előző generációhoz képest nem elhanyagolható előrelépést ígér, ráadásul azt a Samsung már 5 nanométeres gyártási eljárással készíti.

Az Exynos 980-hoz képest az új modell két extra maggal bővül, így összesen már nyolc mag dolgozik benne, egy 2,8 és három 2,6 gigahertzre állított Cortex-A78, illetve négy, 2 gigahertzes Cortex-A55 egység formájában. A SoC-ra Mali G78MP10 GPU került, amellyel akár 144 hertzen is meghajthatók az okostelefonok kijelzői, emellett új generációs, a gyártó szerint 5,7 TOPS teljesítményű NPU is helyet kapott benne. A chipet továbbá már LPDDR5 támogatással érkező memóriavezérlővel szerelte fel a Samsung.

exynos1080

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ugyancsak említést érdemel, hogy az Exnyos 1080 az elődhöz képest a szélesebb körű 5G támogatást hoz, a lapka a 6 gigahertz alatti, illetve milliméteres hullámhosszú tartományokban egyaránt használható lesz. Emellett természetesen a Wi-Fi 6 hálózatok és a Bluetooth 5.2 szabvány támogatása is adott az új chipben.

Fotózás terén a chip ISP-je már akár 200 megapixeles (önálló) szenzorokat is támogat, illetve igény szerint két 32 megapixeles érzékelőből álló szenzorpárossal is megbirkózik. Érdekes módon, talán költségcsökkentés céljából az SoC multimédiás részét a gyártó kicsit visszanyeste, ugyanis míg az előző kiadás 4K/120 FPS kódolási és dekódolási képességekkel érkezett, a 1080-nál 4K/60FPS-sel kell beérni. A H.265/HEVC, H.264, és VP9 támogatás persze idén is ott van a pakkban. Az új lapkával szerelt első készülékek várhatóan jövő év elején bukkannak fel.

a címlapról